HEP se virtualno prilagođava slijepim i slabovidnim potrošačima

Autor: Darko Bičak , 13. travanj 2021. u 22:00
S Udrugom slijepih Zagreb u projektu kojim je web stranica Hepi pogodna za ranjive skupine

Realizaciju projekta omogućila je donacija HEP-a u iznosu od 80 tisuća kuna kojom je nabavljena sofisticirana računalna oprema potrebna za edukaciju osoblja i testiranje programskih rješenja.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) i Udruga slijepih Zagreb predstavili su posebnu verziju internetske stranice HEP Opskrbe za kupce električne energije kategorije kućanstvo “Hepi”, namijenjenu slijepim i slabovidnim osobama.

Kako su objavili jučer iz HEP-a, prilagodba stranice “Hepi” dio je projekta Udruge slijepih Zagreb “Mreža za sve”, kojemu je cilj pružanje stručne pomoći organizacijama koje se odluče prilagoditi svoje internetske stranice slijepim i slabovidnim osobama.

Realizaciju projekta omogućila je donacija HEP-a u iznosu od 80 tisuća kuna kojom je nabavljena sofisticirana računalna oprema potrebna za edukaciju osoblja i testiranje programskih rješenja, navodi se u priopćenju.

Za korištenje je prilagođena osnovna Hepi web stranica i ostale podstranice (Hepi Asistencija, Obitelji 3plus. Na stranici su programirana dodatna polja za opis slika, uvedene su opcije kontrasta crno-bijelog teksta i pozadine, povećanja/smanjenja fonta, podcrtavanja sadržaja, fonta za disleksičare, omogućeno je navigiranje tipkovnicom i unos alt tagova za slike, a slika računa je pretvorena u čitljivi PDF dokument.

U Hrvatskoj je registrirana 17.371 osoba čiji je uzrok invaliditeta sljepoća i znatna slabovidnost, od čega je samo na području Zagreba i Zagrebačke županije gotovo 2000 slijepih i slabovidnih osoba.

Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić istaknuo je da se HEP u ovom projektu vodio načelom da svi njihovi kupci imaju jednako pravo i mogućnost pristupa njihovim uslugama, tim više što je riječ o ranjivoj skupini sugrađana.

Komentirajte prvi

New Report

Close