HEP preuzeo distribuciju plina na vukovarskom području

Autor: Darko Bičak , 18. ožujak 2020. u 22:00
Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede/ Josip Regović/PIXSELL

HEP Plin je potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom na području RH.

HEP Plin iz Osijeka je ovog tjedna preuzeo od tvrtke Energia naturalis (PPD) njihove tvrtke PPD – Distribucija plina i PPD – Opskrba kućanstava, koje djeluju na području Vukovarsko-srijemske županije, te tako postao 2. najveći operater u zemlji, odmah iza Gradske plinare Zagreb.

Kako ističu iz HEP-a, radi se o investiciji teškoj 76,5 milijuna kuna, a obuhvaća preuzimanje vlasništva nad 702 kilometara plinske distribucijske mreže na istoku Hrvatske te 10.800 novih kupaca.

“Ovim akvizicijama, HEP Plin je potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom na području RH. Djelatnost distribucije plina obavlja na području četiri susjedne županije u istočnoj Hrvatskoj: Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske, a djelatnost opskrbe plinom u cijeloj RH.

“Preuzimanje ove dvije tvrtke nastavak je realizacije strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom plinskom tržištu.  Kao jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina, a na temelju iskustva i polustoljetne tradicije plinskog poslovanja u ovom dijelu Hrvatske, građanima i tvrtkama u Vukovarskoj-srijemskoj županiji možemo jamčiti nastavak sigurne i stabilne usluge opskrbe plinom”, kazao nam je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

HEP Plin, uključujući dvije akvizicije (PPD Vukovar i Plin Vtc Virovitica) ima sada ukupno oko 96.500 kupaca, od čega 89.000 kućanstava i 7500 kupaca iz kategorije poduzetništvo. Ukupna dužina plinske mreže sada im iznosi 3880 kilometara.

Isto tako, Ukupna prodaja plina u 2019. u društvima HEP Plin, Plin Vtc i PPD Opskrba kućanstva iznosila je oko 1700 GWh, odnosno oko 162 milijuna kubnih metara plina.

Pavao Vujnovac, predsjednik Uprave Energia naturalis Grupe, koja se na ovaj način povlači iz maloprodaje plinom, ponovio je da je okrupnjavanje lokalnih distributera prirodnoga plina nužnost  u cijeloj Hrvatskoj zbog osiguravanja bolje tržišne pozicije, optimiziranja troškova održavanja distribucijske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim  plinom.

Komentirajte prvi

New Report

Close