HEP povećava kapacitete za 1500 MW do 2030.

Autor: Poslovni dnevnik , 06. listopad 2019. u 22:00
Predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić/Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Vjetroelektrana Korlat vrijedne pola milijarde kuna do kolovoza 2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u subotu je obišao gradilište HEP-ove vjetroelektrane (VE) Korlat kod Benkovca, vrijedne pola milijarde kuna, čija je priključna snaga 58 MW, što je više od snage trenutno najveće vjetroelektrane u pogonu u Hrvatskoj, a puštanje u redoviti pogon planira se u kolovozu 2020.

Očekivana godišnja proizvodnja od oko 170 GWh, koja čini jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj, bit će dovoljna za opskrbu više od 50 tisuća kućanstava. Ukupna vrijednost investicije iznosi više od 500 milijuna kuna, priopćeno je iz Hrvatske elektroprivrede (HEP). Vjetroagregate će isporučiti, izgraditi i pustiti u pogon njemačka tvrtka Nordex.

Gradnja infrastrukture i priključka na mrežu VE Korlat te praćenje i nadzora gradnje povjerene su domaćim tvrtkama Ing-Grad i Fractal. VE Korlat nema status povlaštenog proizvođača, odnosno nema ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE). To će biti prva nova vjetroelektrana u Hrvatskoj koja će električnu energiju proizvoditi bez zajamčenog otkupa prema poticajnoj cijeni. "U pripremi imamo i više drugih projekata vjetroelektrana, koje razvijamo u sklopu obnovljivog scenarija razvoja do 2030. godine.

U tom razdoblju povećat ćemo ukupne proizvodne kapacitete za 1500 MW, izjavio je predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić. HEP do 2030. planira imati 350 MW u vjetroelektranama i jednako toliko u sunčanim elektranama (SE), što zajedno odgovara snazi Nuklearne elektrane Krško. Jedna od sunčanih elektrana koje HEP razmatra u sklopu tog plana je i elektrana koja bi se izgradila u blizini VE Korlat. 

Komentirajte prvi

New Report

Close