HEP najavio promjenu obračuna struje, evo što se sve mijenja

Autor: Poslovni.hr , 11. srpanj 2022. u 08:28
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

HEP je na svojim stranicama objavio da dolazi do promjene pravila za obračun struje. Više je promjena, a jedna od njih je broj akontacijskih računa, odnosno mijenja se broj uplatnica. Umjesto ranijih šest, po novome će ih dolaziti pet.

Druga novost je da se obračun za prethodno razdoblje i nova akontacijska rata neće morati plaćati u istom mjesecu jer će akontacijska rata stizati mjesec ranije. I vjerojatno najveća novost je iznos koji piše na računu. Akontacijske rate više neće biti sve jednake, već će se iznos razlikovati na svakom računu. Dakle, kupci će plaćati po potrošnji, ali u različitim obrocima.

Od promjena valja izdvojiti da će se po novome moći odabrati drugi način na koji dolaze računi – sezonski ili linearni model za one korisnike koji imaju manju potrošnju. Zahtjev za prelazak iz modela u model moguć je na zahtjev kupca, navodi HEP.  Ove promjene tiču se oko 1.5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj.

Kako se određuje model potrošnje

Za sve kupce, bez obzira na odabranog opskrbljivača, model potrošnje određuje HEP ODS. Inicijalno se svi kupci svrstavaju u takozvani „Opći model“. Taj model podrazumijeva različit iznos akontacija po mjesecima, ali je njihov ukupan zbroj temeljen na potrošnji adekvatnog prethodnog razdoblja.

Razlike u iznosima ovisit će o regiji kojoj kupci geografski pripadaju, odnosno karakteristikama potrošnje u pojedinim područjima Hrvatske, sukladno Pravilima primjene nadomjesnih krivulja opterećenja HEP ODS-a, tumače iz HEP-a, prenosi Index.

Komentirajte prvi

New Report

Close