HEP može “otkočiti” stopirane projekte obnovljivih izvora

Autor: Darko Bičak , 07. veljača 2019. u 22:00
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Udruga OIEH ima velika očekivanja od najavljenih investicija.

Hrvatska elektroprivreda (HEP) želi u narednom razdoblju jače zakoračiti u segment obnovljivi izvora energije (OIE) te je na tragu toga i raspisan poziv zainteresiranim partnerima za suradnju s HEP-om ili pak za prodaju već pokrenutih ili završenih projekata. U HEP-u kažu da Hrvatska obiluje prirodnim resursima za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora – posebice lokacijama za izgradnju sunčanih elektrana, vjetroelektrana i hidroelektrana, tako da očekuju značajan odziv na poziv za iskaz interesa, a koji je otvoren do kraja godine.

Financijska snaga

“HEP će nastojati odabrati energetski, ekonomski i okolišno najprihvatljivije projekte koji se uklapaju u obnovljivi scenarij razvoja HEP-a te koji će smanjiti potrebu za uvozom električne energije. Nakon analize zaprimljenih iskaza interesa, odabrat će se najbolji projekti koji će se, sukladno HEP-ovim investicijskim planovima financirati u sljedećem investicijskom ciklusu. HEP je spreman financirati sve projekte koji će zadovoljiti spomenute uvjete i uklopiti se u kriterije financijske isplativosti”, kažu u HEP-u.

Dodaju, da s obzirom na dugotrajnost razvoja projekata, prednost pri odabiru će imati projekti s ishođenom građevinskom dozvolom, dok će se u razmatranje uzeti i projekti s ishođenom lokacijskom dozvolom. “Rizik da se projekt ne završi uvijek postoji, ali upravo suradnja s HEP-om ozbiljnim partnerima može pružiti dodatnu sigurnost da će se njihovi projekti uspješno realizirati”, kažu u HEP-u. Ovaj argument kao veliki HEP-ov adut ističu i u udruzi Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH). “Očekujemo da će zainteresiranih za prodaju svojih projekta HEP-u biti i među našim članstvom jer ima dosta projekata u različitim fazama razvoja koji zadovoljavaju HEP-ove kriterije objavljene u javnom pozivu za iskazivanje interesa, a do danas se iz različitih razloga nisu uspjeli realizirati. Mnogi su bili prisiljeni zastati 2017. kad su sve komercijalne banke, uključujući i HBOR, zaustavile financiranje OIE projekata, a mnogi su i u iščekivanju donošenja podzakonskih akata nužnih za realizaciju. Možda će se ti projekti moći kroz partnerstvo s HEP-om”, kaže Maja Pokrovac, direktorica UOIH-a.

Liberalizacija tržišta

Dodaje da Udruga svakako očekuje liberalizaciju tržišta, a što je cilj i Europskoj uniji. “Svakako očekujemo puno više projekata OIE, jer vidljivo je i iz primjera dobre prakse drugih država, da je korištenje obnovljivih izvora energije sve potrebnije. HEP u zadnje vrijeme, vidljivo je i kroz medijske istupe čelnih ljudi te tvrtke, jasno ukazuje na važnost domaćih OIE za energetsku budućnost Hrvatske”, naglašava Pokrovac. Ipak, upozoravaju u OIEH, treba imati na umu da, s obzirom na to da HEP nije na vrijeme i sustavno krenuo u OIE, sadašnji plan da otkupe takve projekte po kriteriju najniže cijene može dovesti do situacije u kojoj će se u kratkom vremenu naći mnogo projekata koje možda neće biti moguće i realizirati. 

Komentirajte prvi

New Report

Close