HDZ: Poskupljenje energenata i vode je novi udar na obiteljski proračun

Autor: Agencija VLM , 27. siječanj 2014. u 12:17
Goran Ferbezar/PIXSELL

Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik ŽO HDZ-a Božo Galić kaže kako nije točno da lokalni distributeri povećavaju cijene energentima i vodi već to radi vlada i njene agencije.

– Povećanjem naknade za vodu uz povećani PDV sa 10 na 13 posto, voda će po kubiku narasti na preko 4 kune i na taj način će država uprihoditi 40 milijuna kuna samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji pa je za očekivati da će u cijeloj Hrvatskoj ubrati i milijardu kuna. Sada se prihod od vode dijeli na 50 posto lokalnom distributeru i 50 posto Vladi – rekao je Dražen Milinković, direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije na današnjoj tiskovnoj konferenciji vukovarsko-srijemskog HDZ-a u Vinkovcima povodom najnovijeg udara na obiteljski proračun povećanjem naknade za vodu.

Vukovarsko-srijemski župan i predsjednik ŽO HDZ-a Božo Galić kaže kako nije točno da lokalni distributeri povećavaju cijene energentima i vodi već to radi vlada i njene agencije.

– Svako domaćinstvo će platiti 20 do 30 kuna mjesečno više za vodu jer nemaju novca za preživjeti, a najlakše im je uzeti od građana. Cijenu plina su povećale vladine agencije, a ne poduzeća koja distribuiraju plin – rekao je Galić, direktorica Plinare istočne Slavonije, Marija Ratkić je rekla kako su u zadnje vrijeme dobili niz pritužbi od građana na osjetno veće račune za plin. Pojasnila je kako su neki građani dobili veće račune jer su neki dobili za obračunsko razdoblje od 37 dana.

– Ne stoji primjedba da smo ubacivali u plin vodu ili što drugo jer to jednostavno nije moguće jer je zatvoren sustav. Kalorična vrijednost plina nije odstupala od uobičajene i to dvije specijalizirane tvrtke redovito kontroliraju – kaže Marija Ratkić. Gordana Trifunović, predsjednica Povjerenstva za obitelj i socijalnu skrb ŽO HDZ-a tvrdi kako je povećanje cijene vodi novi udar na ionako osiromašene slavonske obitelji pa HDZ apelira na vlast neka prestane sustavno snižavati standard građana.

– Broj nezaposlenih se stalno povećava, sve je više umirovljenika i rizik od siromaštva se povećava. Ranjive skupine su nezaposleni, umirovljenici, jednoroditeljske obitelji, samci i kako će oni, uz politiku kakvu vodi sadašnja vlada, preživjeti. Prikriva se od javnosti da najsiromašniji dio društva, snosi najteže udare. Sadašnja vlast na sirotinji želi stvoriti kapital. Bit će još većeg siromaštva jer prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi, dio branitelja prelaze u sustav socijalne skrbi i oni tek trebaju vidjeti kakva prava imaju. Zatajila je država jer nije napravila projekte kojima bi mogla povući novac iz EU fondova – kaže Gordana Trifunović.

Komentirajte prvi

New Report

Close