HBOR-ov novi kreditni instrument potencijala 400 mil. eura

Autor: Suzana Varošanec , 05. svibanj 2023. u 07:00
HBOR-ovo novo jamstvo, prema predsjedniku Uprave Hrvoju Čuvalu, rasteretit će i proračune JLS-ova/J. Regović/PIXSELL

Korisnici jamstva mogu biti poslovne banke i leasing društva, ali i sam HBOR kad nastupa kao kreditor.

Nakon desetljeća i pol propitivanja, HBOR poduprt operativnom odlukom Vlade kreće s jamstvenom shemom i velike kompanije.

Na tržište je u sklopu šestog instrumenta koji provodi iz NPOO-a, lansirao atraktivan financijski proizvod – “kreditno jamstvo kao izlaz” za investicijske projekte velikih kompanija u situacijama kad manjka vlastiti kolateral, bilo zbog nemogućnosti pristupu kreditima ili manjka slobodne imovine.

Iz NPOO-a je za tu svrhu HBOR-u dodijeljeno blizu 80 milijuna eura, što i za privatni sektor dolazi kao okidač za investicijske projekte s navedenim preprekama, ali i za javni sektor jer uvelike rasterećuje lokalne proračune. Veliki subjekti to će svakako htjeti koristiti, komentar je s tržišta na ukupni jamstveni potencijal novog financijskog proizvoda koji iznosi oko 400 milijuna eura.

Korisnici jamstva mogu biti poslovne banke i leasing društva, ali i sam HBOR kad nastupa kao kreditor. S novim proizvodom ova institucija postaje i za velike subjekte razvojna banka u punom smislu, ali preuzimajući nove rizike u ime i za račun RH.

Proizvod je operativan postao odlukom Vlade o imenovanju povjerenstva koje će ‘amenovati’ suglasnost za jamstva tako da njihova uloga postaje ključna kod poticanja investicijskih ulaganja u svrhu pokretanja, modernizacije i digitalizacije poslovanja.

Najviše 30% kredita može se koristiti za obrtna sredstva, a maksimalno pokriće jamstvom iznosi do 80% glavnice kredita za ulaganja u posebna područja RH, zelenu i digitalnu tranzicija te istraživanje, razvoj i inovacije, dok za ostala ulaganja do 70% glavnice kredita.

Subvencionira se do 100% naknada za jamstvo, a do 75% kamata po kreditu za koji se izdaje jamstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close