HBOR opet prodaje svoje udjele u dva poduzeća, a to pokušava još od 2012.

Autor: Marija Brnić , 13. listopad 2020. u 14:28
HBOR je u portfelju imao vlasničkih udjela u još nekim problematičnim slučajevima/FOTOLIA

Kod tekstilne tvrtke iz Kostajnice nije cilj zaraditi već osigurati da se nastavi proizvodnja i očuvaju radna mjesta u tom dijelu Hrvatske.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) oglasila je prodaju udjela koje ima u dva poduzeća – obrovačkoj Tvornici hidrauličnih cilindara (THC) i Pounje Trikotaži iz Hrvatske Kostajnice.

Nije to i prvi pokušaj da državna razvojna banka želi naći kupca za ove dionice, koje su joj u vlasništvo došle kao rezultat svojedobnog pokušaja pomoći očuvanju proizvodnje pretvaranjem potraživanja u temeljni kapital. U oba slučaja još 2012. počela je s oglašavanjem njihove prodaje, no bez uspjeha.

Tekstilna industrija Pounje još, pak, prolazi restrukturiranje kroz predstečajnu nagodbu vjerovnika i suočava se i dalje s problemima likvidnosti, jer od polovice srpnja traje blokada računa tvrtke.

Predstečaj nije prepreka

Država je i ranije, prije osam godina, kroz sličan postupak poduprla očuvanje poslovanja, pretvaranjem potraživanja Ministarstva financija u temeljni kapital, a i sam HBOR ušao je u vlasničku strukturu dokapitalizacijom Pounja temeljem neotplaćenog kredita još 2005., koji je kostajničkoj tvrtki bio odobrio nekadašnji Hrvatski fond za privatizaciju.

No, prodaja ne baš perspektivne industrije, još u uvjetima koronakrize i predstečaja nije, čini se, nije obeshrabrila HBOR u novom pokušaju. Nije cilj, kažu nam u HBOR-u, zaraditi nego naći investora zainteresiranog za kupnju dionica i dodatna ulaganja koja će osigurati kontinuitet poslovanja i očuvanje radnih mjesta na gospodarski manje aktivnom području Hrvatske.

Za dionice Pounja traži se stoga zapravo simbolična cijena. Riječ je o udjelu od 11%, koji nominalno vrijedi 3 milijuna, ali je za početnu cijenu određeno 20.500 kuna.

Ima i u Fortenovi

U slučaju THC-a priča je posve drukčija. Tvornica praktički ne postoji, proizvodnja je odavno stala, a prihodi koje ostvaruje doslovce su simbolični, na godišnjoj razini od 200 do 11.800 kuna.

Medijsku pozornost tvrtka je privlačila protekle dvije godine zbog otkrića spornog otpada grita, koji je skladišten na njezinu terenu i izazvao je pobunu mještana i ekoloških udruga koji su upozoravali da se otpad odlaže bez ikakvih dozvola.

Većinski vlasnik tvrtke je Stipan Jukić, HBOR drži 38,45% udjela, nominalno vrijednog 6 milijuna kuna, a za koji je na upravo raspisanom natječaju početnu cijenu postavio na 1,64 milijuna kuna, očito računajući da će više od tri hektara zemljišta na kojima je nekadašnji ruševni kompleks pobuditi interes.

U THC-u je udjel HBOR stekao programom ulaganja u temeljni kapital trgovačkih društava koji se provodio od rujna 2001. do lipnja 2006. Ponude za udjele u obje tvrtke HBOR zaprima do 23. listopada. HBOR je u portfelju imao nekoliko vlasničkih udjela u problematičnim slučajevima poput Pounja i THC-a.

Nastojanje da prodajom dionica potakne aktivnosti dale su rezultat u slučaju tvrtke specijalizirane za sinter proizvode Metal-Sint Oklaj, u kojoj je prije tri godine banka prodala gotovo 41-pototni udjel, dok je uspjeh izostao u slučaju šoltanske tvrtke Bila boja, koja je u međuvremenu prestala s radom.

Inače, HBOR je i vlasnik dionica u tvrtkama Tržište novca (2,3%), Vinka (0,94%), Helios Pharos (0,03%), a kroz nagodbu u postupku izvanredne uprave nad Agorokorom i s njim povezanim društvima na osnovi priznatih tražbina stekao je 120.832 kompleta Depozitarnih potvrda i obveznica koje predstavljaju 0,042% udjela u grupaciji Fortenova.

Osim toga, u 100-postotnom vlasništvu ima Hrvatsko kreditno društvo, koje pruža osiguranje kratkoročnih izvoznih i domaćih potraživanja, a ima i udjele u Europskom investicijskom fondu, osam dionica vrijednih 3,5 milijuna eura, te jedne dionice S.W.I.F.T., a koje, ističu u HBOR-u, zasad nema namjeru prodavati.

Komentirajte prvi

New Report

Close