HBOR i EIB jačaju suradnju

Autor: Ana Blašković , 02. ožujak 2021. u 12:59
FOTO: Josip Regović/PIXSELL

Domaća razvojna banka uz pomoć EIB-a savjetovat će lokalne jedinice u pripremi ulaganja, cilj su kvalitetniji EU projekti, a ugovor je vrijedan 0,67 milijuna eura

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) potpisala je s Europskom investicijskom bankom sporazum o financiranju razvoja i provedbi savjetodavnih usluga za ulaganja vrijedan više od 670 tisuća eura.

Domaća razvojna banka time je dobila podršku Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (European Investment Advisory Hub – EIAH) koji će joj omogućiti jačanje kapaciteta usluga savjetovanja i tehničke pomoći javnom sektoru, ponajprije lokalnim i regionalnim jedinicama s naglaskom na nedovoljno razvijena područja. Pritom se bespovratnim sredstvima EIAH-a financira do 0,5 milijuna eura, a prestali dio će financirati HBOR.

Razvojna banka priopćila je da tim projektom nastavlja pružati podršku kvalitetnoj pripremi i razvoju projekata za njihovu uspješniju provedbu uz smanjenje troškova investitorima. Aktivnosti predviđaju širok spektar usluga za jačanje kapaciteta javnog sektora u strukturiranju održivih i isplativih projekata, realizacije ulaganja u području zaštite i upravljanja okolišem, učinkovitog korištenja resursa, kružnog gospodarstva, pametnih gradova i socijalne infrastrukture.

“Pružanjem podrške klijentima iz javnog sektora u razvoju i strukturiranju investicije te pripremi potrebne dokumentacije povećat ćemo uspješnost njihove realizacije i mogućnost financiranja kroz korištenje sredstava fondova Europske unije“, rekla je čelnica HBOR-a Tamara Perko u priopćenju. Dodala je da je glavni cilj povećati kvalitetu i volumen održivih javnih investicija i doprinijeti uravnoteženom razvoju što je jedan od strateških ciljeva HBOR-a.

“Nakon pandemije, sada je još važnije staviti na raspolaganje naše znanje i iskustvo lokalnim partnerima kako bismo im pomogli u postizanju održivog oporavka kroz savjetovanje u pripremi kvalitetnih projekata za financiranje koje nude naše dvije institucije te europski fondovi dostupni u novom Višegodišnjem financijskom okviru”, kazao je potpredsjednik EIB-a Dario Scannapieco.

Strategija HBOR-a u periodu od 2020. – 2024. identificira pet strateških ciljeva, među kojima i poticanje uravnoteženoga i održivoga regionalnog, ruralnog i urbanog razvoja Hrvatske.

Komentirajte prvi

New Report

Close