Hangar 18 najviše duguje bankama, ali i državi i HT-u

Autor: Bernard Ivezić , 12. rujan 2019. u 07:48
Foto: Matija Habljak / Pixsell

Predstečaj nekad jedne od 50 najbržerastućih tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi odobren zbog blokade računa od 41 dan u nizu. Sud pozvao vjerovnike da se jave i za povjerenika imenovao Nenada Homara.

Tvrtka Hangar 18, koju je prije dvije godine Deloitte proglasio jednom od 50 najbržerastućih tehnoloških tvrtki u srednjoj i istočnoj Europi, dobila je zaštitu suda nakon što je nad njom otvoren predstečajni postupak.

Jedan od nekad najvećih trgovaca potrošačkom elektronikom je po zakonu, zbog neprekidne blokade računa u trajanju od 41 dan, zatražio od Trgovačkog suda u Bjelovaru pokretanje predstečajnog postupka.

Prema podacima suda, koji je odobrio postupak i za povjerenika postavio Nenada Homara, Hangar 18 duguje 170,18 milijuna kuna. S druge strane, u imovini ima tri zgrade vrijedne oko 7 milijuna kuna te drugu opremu – vozila, uredsku opremu i softver, ukupno vrijednu 32 milijuna.

Navode se i tri ulaganja ukupno vrijedna 29,9 milijuna kuna. Najviše ulaganje Hangar 18 napravio je u tvrtku Smartphone i tablet servis – 20,7 mil. kuna, zatim 3,6 mil. kuna u poslovanje u Kini i nešto više od pola milijuna kuna u širenje poslovanja u Irsku. Tražbine tvrtke vrijede 49,6 milijuna kuna.

Na popisu neosiguranih vjerovnika ističu se banke. Hangar 18  duguje Addiko banci 7,3 milijuna, Banci Kovanica 7,4 mil. kuna, Ersteu 5,2 mil. kn, HPB-u 7,5 mil. kuna, KentBanci 9,9 mil. kn, PBZ-u 6,6 mil. kuna, Sberbanci 13,8 mil. kuna i Zagrebačkoj banci 33,8 mil. kuna.

Banke su i na popisu i razlučnih vjerovnika. Addiko s 35,6 mil. kuna, Zaba 2,5 milijuna, HPB 7,09 milijuna, Raiffeisen Austria s 9,4 mil. kuna, PBZ 3 milijuna, Imex banka 6 mil. kuna, KentBanka s 10,9 mil. i Podravska banka s 16,4 mil. kuna.

Usto, Ministarstvo financija tuži Hangar 18 kao poreznog dužnika. Navodi da duguju 2,9 mil. kuna. Od tvrtki iz gospodarstva, najveći dug ima prema Hrvatskom telekomu 5,2 mil. kuna. Tvrtku je osnovao i vodio Mario Kralj, a postala je poznata prije nekoliko godina kad je na tržište izbacila NOA mobitele. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Koji stupidni naslov i članak! Piskaralo nezna da Fina ne može tražiti stečaj te da predstečajni povjerenik ne upravlja tvrtkom!

New Report

Close