Hanfa pokreće prekršajni postupak protiv Dalekovoda

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2021. u 10:59
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak”, priopćili su iz Hanfe.

Hanfa je u petak izvijestila da će pokrenuti prekršajni postupak protiv Dalekovoda, jer ta tvrtka nije objavila povlaštene informacije o zaprimanju iskaza interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju te da je odlučila voditi pregovore s jednim od ponuditelja.

Rješenje o pokretanju prekršajnog postupka donijelo je Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) na jučerašnjoj sjednici, a kako je njime utvrđeno Dalekovod je prekršio obveze propisane EU-ovom uredbom o zlouporabi tržišta kapitala.

“Dalekovod nije javno objavio povlaštene informacije da je zaprimio iskaze interesa za sudjelovanjem u financijskom restrukturiranju društva i da je odlučio voditi pregovore s jednim od ponuditelja koji su iskazali interes za sudjelovanjem u restrukturiranju u kojem bi sudjelovao i najveći vjerovnik Dalekovoda. Na temelju utvrđenih nezakonitosti, Hanfa će pokrenuti prekršajni postupak”, priopćili su iz Hanfe.

Kako su dodatno pojasnili, u postupku posrednog nadzora Hanfa je utvrđivala tijek i način postupanja Dalekovoda od 4. veljače do 21. svibnja 2021. te utvrdila da spomenute informacije o financijskom restrukturiranju predstavljaju povlaštene informacije koje bi ulagatelji vjerojatno iskoristili prilikom donošenja odluke o ulaganju u dionicu društva.

“Uredba o zlouporabi tržišta propisuje da izdavatelj obavješćuje javnost što je prije moguće o povlaštenim informacijama te osigurava da se one objavljuju na način koji omogućuje javnosti brz pristup tim informacijama te njihovu potpunu, točnu i pravovremenu procjenu”, rekli su iz Hanfe.

Euroherc osiguranje dužno unaprijediti poslovne procese

Iz Hanfe su izvijestili da je na jučerašnjoj sjednici između ostalog doneseno i rješenje kojim se utvrđuje da je Euroherc osiguranje dužno unaprijediti poslovne procese tako da uspostavi i provodi pouzdan sustav upravljanja i sustav unutarnjih kontrola kojima će osigurati ujednačeno postupanje u segmentu obrade i likvidacije šteta po ugovorima obveznog osiguranja od automobilske odgovornosti.

U rješenju Hanfe se tako i naglašava da je važno osigurati da svi oštećenici u postupku rješavanja odštetnih zahtjeva u vezi ugovora o osiguranju od automobilske odgovornosti budu upoznati sa svojim pravom na podnošenje prigovora na odluku društva o (ne)osnovanosti podstavljenog odštetnog zahtjeva, a što do sada nije uvijek bio slučaj.

Ujedno, društvo treba unaprijediti spomenute poslovne procese i na način da se postupa u skladu s rokovima i obvezama iz članka 12. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu odnosno odredbama relevantnih smjernica Hanfe za postupanje pri rješavanju odštetnih zahtjeva za naknadu štete na vozilu. O poduzimanju potrebnih mjera za otklanjanje navedenih nepravilnosti društvo je dužno dostaviti dokaze Hanfi, priopćeno je.

Komentirajte prvi

New Report

Close