Hanfa građanima poslala novo važno upozorenje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. svibanj 2024. u 12:04
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz Hanfe su pozvali građane da ne nasjedaju na takve lažne poruke.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u petak je ponovo upozorila građane na sve učestaliju pojavu lažnih e-mail poruka u kojima se od njih traži uplata na temelju fiktivne porezne obveze.

Kako su priopćili iz Hanfe, u tim porukama koristi se lažni memorandum i logotip Hanfe te se građane na razne načine zastrašuje i navodi na uplate na račune prevaranata. U najnovijim dopisima poziva ih se na tzv. uplatu poreza na dobit nastale uslijed trgovanja kriptovalutama. U njima se napominje da je građanin dužan po primitku dokumenta odgovorom na e-mail zatražiti podatke računa za uplatu, čime ga se uvlači u komunikaciju i prijevaru.

Iz Hanfe navode primjer građanke koja se našla u takvoj situaciji te uputila pritužbu Hanfi. Dobila je dopis na fiktivnom memorandumu Hanfe s potpisom predsjednika Upravnog vijeća, u kojem ju se obavještava o tzv. dospijeću oporezivih sredstava na njezin osobni bankovni račun te se od nje traži uplata poreza kako bi mogla povući ta sredstva.

U dopisu se navodi IBAN njezina računa u banci u Hrvatskoj, opisuju se različite regulative na osnovi kojih bi trebala uplatiti porez u iznosu od deset posto od ukupne dobiti ostvarene tijekom trgovanja na tržištu kriptovaluta s inozemnim društvom te se poziva da pošalje e-mail kako bi dobila podatke banke za uplatu spomenutog iznosa poreza. Nakon odgovora na dopis dobila je upute oko uplate poreza u banci sa sjedištem u Poljskoj, kojoj je spomenuti iznos nažalost i uplatila.

“Još jednom napominjemo da se Hanfa ne bavi izdavanjem dokumenata u vezi s porezima niti je to njezina nadležnost te da je već iz samog dokumenta (iz gramatičkih i pravopisnih pogrešaka, ekavice) vidljivo da je riječ o lažnom dokumentu”, istaknuli su iz Hanfe, podsjetivši da su već upozoravali na pojavu lažnih e-poruka i predstavljanja u njezino ime.

Iz Hanfe su pozvali građane da ne nasjedaju na takve lažne poruke te da se u slučaju bilo kakvih nedoumica jave direktno na telefon: 01/6173-200 ili e-mail: info@hanfa.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close