Hamag kroji novi pravilnik o dodjeli državnih potpora

Autor: Ana Blašković , 05. svibanj 2020. u 21:59
Pristiglo 2237 zahtjeva za neki od zajmova poduzetnicima/Fotolia

Novi pravilnik o dodjeli državnih potpora bit će prilagođen stanju na tržištu, konkretno efektima koronavirusa na gospodarstvo.

U Hrvatsku agenciju za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, Hamag Bicro, pristiglo je 2237 zahtjeva za neki od zajmova poduzetnicima čije je poslovanje pogodila epidemija.

Do utorka je obrađeno 445 zahtjeva, gotovo petina podnesenih, s prosječnom stopom odobrenja od 70 posto, istaknuto je na webinaru u organizaciji Agencije i Hrvatske udruge poslodavaca.

Poduzetnicima su na raspolaganju tri linije kredita; ESIF mikro zajam za obrtna sredstva, COVID 19 zajam za obrtna sredstva i Mikro zajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj. Najviše interesa stiglo je za COVID zajam u vidu 1301 zahtjeva, slijede ESIF mikro zajmovi s 903 zahtjeva dok su pomoć za obrtna sredstva u ruralnom razvoju zatražila 33 poduzetnika.

Iz Hamaga ističu da je veća prolaznost prijava kod COVID zajmova vezana s većim brojem prihvatljivih djelatnosti, što bi značilo da su prijave iz neprihvatljivih djelatnosti dovele do više negativnih ocjena. Inače, kod tih zajmova trenutno se dodjeljuje de minimis potpora (izuzete su od nadzora državnih potpora, op.a.).

Agencija, svjesna da propisano ograničenje od najviše 200.000 eura po poduzetniku u razdoblju tri godine za neke predstavlja ograničenje, izrađuje novi pravilnik o dodjeli državnih potpora koji će biti prilagođen stanju na tržištu, konkretno efektima koronavirusa na gospodarstvo.

Među odbijenim zahtjevima bilo je upita za financiranje osnovnih sredstava, poput ulaganja u opremu ili adaptacije, što nije predviđeno tim instrumentima, kao ni mogućnost refinanciranja postojećih obaveza u vidu leasinga ili zajmova u otplati.

Komentirajte prvi

New Report

Close