Hamag-Bicro traži partnere za vrednovanje i praćenje projekata

Autor: Marija Brnić , 28. ožujak 2022. u 22:00
Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije/M. Tironi/PIXSELL

Agencija raspisala natječaj, uslugu će platiti 8,5 milijuna kuna.

Hamag-Bicro s prvim danom travnja dobiva još jedan zadatak, provođenje vladina programa sufinanciranja troškova cijene plina za poduzetnike, no i za postojeće poslove provođenja programa potpora razvoju poduzetništva angažira vanjsku pomoć.

U tijeku je natječaj kojim Hamag traži partnere koji će mu pružati intelektualne usluge u vrednovanju i praćenju provođenja programa i projekata. Tu uslugu voljan je platiti 8,5 milijuna kuna, a stručnjaci bi na dispoziciji trebali biti dvije godine.

U objašnjenju zašto su potrebni vanjski suradnici za obavljanje ovih poslova, u Hamag-Bicro-u potvrđuju da se oni odlučuju angažirati vanjske stručnjake za istraživačko-razvojno-inovacijske projekte za koje je potrebna vrlo specifična tehničko-tehnološka ekspertiza, kako bi se oni mogli odgovarajuće vrednovati, kako u fazi odabira, tako i u fazi analize rezultata pojedinačne faze istraživanja i razvoja.

Za vanjskim stručnjacima posežu i u slučaju zaprimanja iznimno velikog broja projektnih prijava za bespovratne potpore i financijske instrumente, te nakon što iscrpe mogućnosti interne preraspodjele ljudskih resursa, kako bi obradili zahtjeve u zadanim rokovima.

Agencija, kako navode, ima 317 zaposlenika, a usluga vanjskih stručnjaka koristi u ulozi Posredničkog tijela razine 2, čime se financiranje osigurava iz EU proračuna.

Zgusnuti angažmani
Hamag-Bicro radi na dodjeli potpora po različitim programima, od Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, državnih potpora za istraživačko-razvojne projekte, programa Eureka/Eurostars, Mehanizma za oporavak i otpornost, te NPOO-a, iz kojega je od pet komponenti i jedne inicijative Hamag tijelo za provedbu dvije komponente (gospodarstvo i obrazovanje, znanost i istraživanje) i tri potkomponente (zeleno i digitalno gospodarstvo, razvoj održivog, inovativnog turizma, te podizanje istraživačkog i inovacijskog kapaciteta).

317

zaposlenika trenutno ima Hamag-Bicro

Pored toga, podršku će pružati i za druge programe koji su još u fazi pripreme, točnije Programa konkurentnosti i kohezije 2021-2027., te Programa ruralnog razvoja 2021.-2027.

U opisu posla koji Hamag traži od stručnjaka navodi se pružanje ekspertiza u pojedinim tehničko-tehnološkim područjima, području financija, te računovodstva. Tako će Hamagu pripremati dokumentaciju, vodič ili priručnik, te poslovnik rada odbora za odabir projekta, kao i ostale obrasce koji se koriste u postupku odabira.

Kod provjere prihvatljivosti projekata i zahtjeva za financiranjem, Hamag za svaki predmet očekuje pismeno obrazloženje i komentar, a najčešće kategorije za ocjenjivanje su: razina tehnološke spremnosti i inovativnosti koja se očekuje od rezultata ostvarenih kroz projekt, inovacijski potencijal proizvoda,, financijske kapacitete prijavitelja i partnera i dostatnost izvora financiranja, održivost investicije, te među ostalim adekvatnost tima za provedbu projekta i kvalitetu studije izvedivosti. Angažman obuhvaća i nadzor provedbe projekta koji je dobio potporu.

Ponude do 4. svibnja
Budući Hamagov partner mora imati tri ključna stručnjaka: za odabir projekata, informatiku i okoliš, a po potrebi može angažirati i dodatne stručnjake sa znanjima iz 15-ak područja, što je ostavljeno kao mogućnost s obzirom na činjenicu da se potporama obuhvaća širok spektar djelatnosti od strojarstva i elektronike, do biotehnologije i poljoprivrede, te je teško predvidjeti kakve će projekte zaprimati na natječajima.

U praksi se, prema pojašnjenju Hamaga, po programu do faze vrednovanja zaprimi oko 400 projekata. Tri će stručnjaka kandidati morati osigurati i za praćenje projekata, i to za javnu nabavu, računovodstvo i reviziju, te pravo, a potrebno je i osigurati jednog administratora za komunikaciju s Hamagom. Ponude za ovaj posao Hamag će zaprimati do 4. svibnja.

Komentirajte prvi

New Report

Close