HAKOM trenira strogoću na CityEX-u da bi zaštitio Poštu

Autor: Ksenija Puškarić , 11. listopad 2012. u 22:01
Kuriri da bi ubacili račun u sandučić moraju dobiti potpis primatelja

Od 1. siječnja CityEX želi postati drugi nacionalni poštanski operater s dvostruko nižim cijenama od Hrvatske pošte.

Uoči liberalizacije tržišta poštanskih usluga privatni poštanski operateri su pod pojačanim pritiskom regulatora, odnosno Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

HAKOM u obrani interesa Hrvatske pošte (HP) posljednjih mjeseci provodi pojačan nadzor nad njihovom konkurencijom, a svako slobodnije tumačenje postojećeg Zakona o poštanskim uslugama kažnjava. Tvrdi to Dražen Breglec, predsjednik Uprave CityEx-a, kojem je HAKOM u svibnju izrekao rješenje da ta tvrtka ne obavlja poštanske usluge s dodanom vrijednosti u skladu sa zakonom. Naime, CityEx, prema HAKOM-ovu tumačenju, pošiljke s dodanom vrijednošću, poput primjerice komunalnih računa, ne smije ubacivati u poštanske sandučiće, već ih mora uručiti primatelju uz njegov potpis. "Nigdje u zakonu ne stoji da je obveza operatera da pošiljke s dodanom vrijednošću uručuje primatelju i uz to traži njegov potpis. Radi se o vrlo slobodnom tumačenju zakona, a to znam jer sam sudjelovao u njegovoj izradi i branio ga u Hrvatskom saboru.

Nije tu riječ o tome da CityEx krši zakon ako pošiljke ubacuje u sandučiće, već da Hrvatska pošta preko HAKOM-a konkurenciji želi nanijeti štetu. Žele zbuniti naše korisnike, potaknuti ih da prijeđu kod njih i sklope s njima ugovor s cijenom većom od naše", kaže Breglec. Nakon HAKOM-ova rješenja njegova je tvrtka dobila rok od 90 dana da se uskladi. Od kraja kolovoza kuriri CityEx-a moraju svaku pošiljku s dodanom vrijednošću predati isključivo primatelju i tražiti njegov potpis. Breglec nevoljko pristaje na takve "uvjete", no kako je do potpune liberalizacije tržišta ostalo samo sedamdeset dana, ne želi se previše uzbuđivati. Ljutit je jedino što država tako izravno pomaže javno poduzeće koje će nespremno izaći na tržište. "Hrvatska pošta je nerestrukturirano poduzeće u kojem su se godinama uhljebljivali podobni kadrovi radi izvlačenja novca. Umjesto da se bave sami sobom, da se pripreme za liberalizaciju tržišta, oni preko HAKOM-a udaraju na druge, ali to će trajati još nepuna tri mjeseca, a onda će se morati suočiti sa stvarnošću", objašnjava Breglec, koji ne krije kako od 1. siječnja iduće godine želi postati drugi nacionalni poštanski operater s dvostruko nižim cijenama od Hrvatske pošte.

CityEx danas zapošljava 1500 ljudi, a u posljednjih 15 mjeseci novozaposlenih je 500. Prosječna plaća iznosi 3000 kuna neto. Hrvatska pošta ima 10.000 radnika, a prosječna plaća iznosi 5975 kuna. Do zaključenja broja nitko iz HAKOM-a nije odgovorio na naše upit, a Alen Premužak, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, poručio je kako regulator samo provodi zakon. CityEx, dodaje, godinama prije liberalizacije tržišta ulazi u područje rezervirano samo za Hrvatsku poštu, pritom birajući samo pojedina područja ne preuzimajući obvezu da pošiljke dostavlja diljem cijele zemlje. "Nije jasno kako je moguće da Hrvatska pošta danas drži 66 posto tržišta, a potpuna liberalizacija nastupa tek 1. siječnja 2013. godine i za to nitko nije kažnjen", zaključuje Premužak.

Komentari (1)
Pogledajte sve

http://tinyurl.com/8jwsndq
Nije ni čudo što svako malo pošta završi negdje u smeću kada poštari rade za 3000 kn.

New Report

Close