Hakom: Investicije u fiksnu infrastrukturu pale 20 posto

Autor: Bernard Ivezić , 09. rujan 2019. u 22:00
Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a/Žarko Bašić/PIXSELL

Neriješeno pravo puta, visoki parafiskalni nameti i spori EU projekti koče razvoj fiksne telekom infrastrukture.

Telekomunikacijski regulator Hakom u ponedjeljak je priopćenjem upozorio da su potrebna znatna ulaganja u širokopojasnu infrastrukturu želi li Hrvatska napredovati na DESI indeksu.

Hakom je objavio da su ukupna ulaganja u pristupnu fiksnu telekom infrastrukturu u prvoj polovici godine pala čak 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Iako se iz toga može iščitati da je kritika išla na račun dvije najveće telekom grupacije i ujedno jedine preostale značajnije fiksne igrače, Hrvatski telekom i A1 Hrvatsku, to nije u cijelosti tako. U posljednjih su nekoliko godina i EU i država naglasak na razvoju pristupne mreže, znači konekciji od centrala do korisnika, stavili i na lokalne samouprave poput gradova.

Postoje i sredstva iz EU fondova za takve projekte, ali sve u tom lancu što je bilo nužno da bi se projekti realizirali očito ne ide zadovoljavajućom dinamikom. Regulator nije naveo koliko se na telekom tržištu u šest mjeseci investiralo. No, dodaje da su od početka ove godine operateri za 40 posto više ulagali u mobilne mreže kao i da su za 30 posto više ulagali u svjetlovodne kabele. Oboje je rezultat većih ulaganja operatera, koji su pak veliki fokus stavili na unaprjeđenje mobilne infrastrukture.

 

500 milijuna

eura plan je ulaganja A1 u optiku i 5G mrežu

A1 Hrvatska početkom srpnja po prvi put je objavio da ima najbržu fiksnu i mobilnu mrežu nove generacije, kao i najviše korisnika brzog interneta u državi, njih više od pola milijuna. Dosad se na takav način nije isticao u odnosu na HT, kojeg se u pravilu gleda kao na tržišnog lidera. A1 je usto najavio da u optiku i 5G namjerava uložiti 500 milijuna eura. HT je pak krajem prošlog tjedna u Šibeniku najavio da svoju budućnost u fiksnim komunikacijama vidi isključivo u optici.

Objavio je da je modernizirao 70 posto mobilne mreže, koja je takoreći spremna za 5G, a da je ta investicija koja je započela lani i bit će dovršena do kraja godine teška milijardu kuna. Usto je istaknuo da je s 7,5 milijardi kuna ulaganja u posljednje četiri godine u fiksne i mobilne mreže najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske. Po pitanju optike, HT je za ovu godinu naveo da planira učetverostručiti broj novih priključaka na 47.000 i time podići ukupnu pokrivenost svoje FTTH mreže na 277.000 domaćinstava. No, upozorava da u Hrvatskoj plaća 350% veća parafiskalna davanja po korisniku nego ostale članice grupe DT.

Komentirajte prvi

New Report

Close