HAKOM donio konačnu odluku: Deregulira se tržište brzog interneta

Autor: Tanja Ivančić , 28. srpanj 2023. u 11:39
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nova regulativa, stupit će na snagu početkom prosinca, kada isteknu rokovi prilagodbe.

Tržište brzog interneta u Hrvatskoj deregulira se za 72 područja od ukupno njih 572. Konačnu odluku donijelo je na današnjoj sjednici Vijeće HAKOM-a. U praksi to znači da u 72 područja Hrvatski Telekom i Iskon, član HT grupe, više neće biti dominantni telekom podložan regulaciji cijena, već će imati status kao i ostali igrači na tržištu poput nacionalnih telekoma A1 i Telemacha ili manjim i lokalnim igračima.

Podsjetimo, do sada je Hrvatska bila regulirana tako da se udio na tržištu gledao s obzirom na cjelokupni teritorij. Novim pristupom, tržište je prije svega podijeljeno s obzirom na tehnologiju, onu zastarjelu bakrenu, te nove VHCN mreže, (mahom optičke ili kabelske). U slučaju bakrene infrastrukture tržište je i dalje ostalo geografski cjelokupnu i HT grupa u tom je segmentu i dalje podložna regulaciji, s obzirom na to da ima dominantan udio.

No, kada se radi o brzim mrežama, tržište je rascjepkano na 572 geografska područja, te je zaključeno da su njih 72 konkurentni te da su zadovoljeni svi kriteriji za deregulaciju HT-a.

Nova regulativa, stupit će na snagu početkom prosinca, kada isteknu rokovi prilagodbe.

Na novu regulativu, odnosno deregulaciju HT-a u, bilo je niz kritika konkurencije, no Europska komisija odobrila je HAKOM-ov prijedlog. Jedini zahtjev EK bio je da, kada se bude radila sljedeća, svojevrsna kontrolna analiza za dvije godine, dokument opet prođe javnu raspravu.

Komentirajte prvi

New Report

Close