HAKOM: ciljani korisnici na poplavljenim područjima u Slavoniji dobili brzi internet prije roka

Autor: Poslovni.hr/Hina , 03. prosinac 2014. u 14:46
Thinkstock

HAKOM-a je 30. srpnja pokrenuo javni natječaj za dodjelu potpora za izgradnju širokopojasne infrastrukture na područjima pogođenim poplavama.

Završen je pretposljednji krug natječaja za izgradnju širokopojasne infrastrukture te je 29 ciljanih korisnika s poplavljenih područja u Slavoniji dobilo širokopojasni pristup internetu šest mjeseci prije predviđenog roka, izvijestili su u srijedu iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).

Tako je 11 osnovnih i srednjih škola, 10 domova zdravlja i ambulanti te 8 vatrogasnih društava na području Slavonije, poznate kao Cvelferija, a koje je bilo pogođeno katastrofalnom poplavom, dobilo širokopojasni pristup internetu u sklopu HAKOM-ovog Programa razvoja interneta i širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, brdsko-planinskim područjima i otocima.

Korisnici su spojeni šest mjeseci prije roka, nakon čega je HAKOM provjerio kakvoću svih priključaka te isplatio potpore u iznosu nešto većem od 2,6 milijuna kuna Hrvatskom Telekomu (HT), navodi se u priopćenju.

HAKOM-a je 30. srpnja pokrenuo javni natječaj za dodjelu potpora za izgradnju širokopojasne infrastrukture na područjima pogođenim poplavama.

Na natječaju je najpovoljniju ponudu dao HT te u međuvremenu izgradio mrežu do ciljanih korisnika. Iako je krajnji rok za realizaciju bio sredina travnja 2015., uloženi su dodatni napori kako bi se rok maksimalno skratio, što se u konačnici i dogodilo, ističu iz HAKOM-a.

Time HAKOM-ov program potpora ulazi u posljednju fazu što se tiče davanja potpora za izgradnju infrastrukture.

Još je jedan natječaj u tijeku, nakon čega će biti utrošen ukupni iznos od 50 milijuna kuna za izgradnju infrastrukture, a nastavlja se s druge dvije faze programa – izradom društveno korisnih aplikacija i usluga te osiguravanjem sklopovske opreme za ciljane korisnike razvijenih aplikacija.

HAKOM-ov Program potpora cilja na čitav širokopojasni ekosustav – infrastrukturu za brzi internet, aplikacije koje potiču korištenje interneta i od koristi su građanima Hrvatske te sklopovlje poput poslužitelja i druge opreme koji su nužni za rad aplikacija, navodi se u priopćenju.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close