Hajdaš-Dončić: Hrvatska raste i Most usuglasili se oko 95 posto pitanja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. studeni 2015. u 13:57
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Voditelj Mostova pregovaračkog tima Tomislav Panenić nakon sastanka je kazao kako je ta stranka SDP-u iznijela svoja stajališta vezana uz reforme koje smatraju nužnima u području pravosuđa i poduzetništva.

Nakon trosatnog sastanka u središnjici SDP-a, na kojem su predstavnici koalicije Hrvatska raste i Mosta razgovarali o nužnim reformama na području pravosuđa i poduzetništva SDP-ov pregovarač Siniša Hajdaš Dončić ocijenio je kako su se dvije strane usuglasile oko 95 posto pitanja.

Voditelj Mostova pregovaračkog tima Tomislav Panenić nakon sastanka je kazao kako je ta stranka SDP-u iznijela svoja stajališta vezana uz reforme koje smatraju nužnima u području pravosuđa i poduzetništva. "Očekujemo do kraja ovog pregovaračkog postupka da imamo za sve teme, uključujući i ove dvije, usklađena stajalištta i da dobijemo stajališta i jedne i druge strane, a onda će naši zastupnici, članovi i podupiratelji odlučiti koja je strana ponudila bolja rješenja za hrvatske građane", kazao je Panenić.

Na pitanje što ako obje strane prihvate sve što Most traži, odgovorio je kako misli da Most ima reforme koje "baš i nisu prihvatljive svima" te kako će se oko teških reformi iskristaliziratti bolje rješenje.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić izrazio je zadovoljstvo današnjim razgovorom. "Razgovori su bili vrlo konstruktivni i vrlo sam zadovoljan, što znači da kolege iz Mosta poznaju materiju, iznijeli su detalje nekih reformskih mjera koje bih podijelio u dvije skupine. Nešto već imamo dogovoreno s Bruxellesom oko reformskih mjera, a onda se ide u neke sitnije detalje. Moj dojam je da se u 95 posto stvari slažemo. Neke stvari slično ili isto gledamo, a ostatak ćemo ostaviti za drugi krug pregovora, koji očekujem za šest do sedam dana", rekao je Hajdaš Dončić.

Na pitanje jesu li SDP-u prihvatljivi Mostovi prijedlozi ukidanja poreza na dividendu i smanjenje opće stope PDV-a, odgovorio je kako su pregovarači iz Mosta biili afirmativni te kako ne traže da se porezne promjene provedu odmah.

"Znamo da smo u mjerama prekomjernog deficita. S nekim stvarima možemo se složiti u nekom kraćem roku, možemo se složiti oko redefiniranja stope poreza na dobit, a PDV je za neku drugu fazu, u nekom kratkom roku to nije moguće", kazao je Hajdaš Dončić te dodao kako smatra da su u tim stvarima postigli konsenzus te da bi se "priča na taj način mogla i dalje odvijati".

Na pitanje postoje li jamstva da će se dogovoreno doista i provesti, kazao je kako dvije stranke grade povjerenje te kako im je uprravo povjerenje najveće jamstvo.

Panenić je dodao kako nije riječ samo o postizanju sporazuma i formiranju zajedničke vlade te kako Most ne traži rješenja koja bi im "podilazila" nego ono koje će moći ponuditi građanima. "Nama koji smo definirali takve zahtjeve ostaje da ih i provedemo", kazao je.

Obojica šefova pregovaračkih timova istaknulla su kako ništta neće ostati skriveno te kako će sve što dogovore biti predočeno javnosti.

Mostovi pregovarači nakon trosatnog sastanka su se uputili u središnjicu HDZ-a, s kojim danas također pregovaraju o područjima pravosuđa i poduzetništva.

Komentari (5)
Pogledajte sve

Koji klaun iz cirkusa od Vlade! U Muljanovićevom i Balvankovom stilu sve je OK!

Ovaj lažov im je vjerojatno rekao da će se to rijšiti krajem ove ili početkom slijedeće godime , onako u njegovom stilu !

Usuglaseni?

Hajdaš po ženi Dončić trebao je izjaviti slijedeće: Slažemo se u 95 % pitanja, ali niti na jedno nemamo odgovor, kao što smo pokazali u protekle četiri godine naše besplodne vladavine i kukurikanja, e to bi bio iskren čovjek, ovako bi on još zgrabio koji milion za sebe i gospođu što mu dade prezime također

New Report

Close