HAC-u i Plinacru ‘zeleno svjetlo’ za kredite

Autor: Marija Brnić , 21. svibanj 2020. u 21:59
Plinacro će od Erstea posuditi 250 mil. kuna za gradnju magistralnog plinovoda/NEL PAVLETIĆ/PIXSELL

HC zbog koronavirusa bilježi pad prihoda od trošarina na gorivo, pa dinamika priljeva ne prati dinamiku dospijeća obveza.

Hrvatskim cestama (HC) Vlada je dala odobrenje i jamstvo za kreditno zaduženje u visini 300 milijuna kuna kod Hrvatske poštanske banke.

Riječ je o kratkoročnom revolving kreditu kojim će državna tvrtka osigurati financiranje obrtnih sredstava i održavanje likvidnosti.

Kako je pojašnjeno na sjednici Vlade, HC zbog koronavirusa bilježi pad prihoda od trošarina na gorivo, pa dinamika priljeva ne prati dinamiku dospijeća obveza.

Pad prometa na cestama u ožujku je iznosio oko 30% u odnosu na lanjski ožujak, dok je u travnju pad još veći, oko 55%. U HC-u procjenjuju da će, s obzirom na trendove, na godišnjoj razini imati pad prihoda od oko 550 milijuna kuna.

Kredit za održanje likvidnosti stoga je nužan, a ugovara se sukcesivno korištenje s rokom od godinu dana, uz fiksnu kamatnu stopu od 0,98 posto. Tvrtki Plinacro Vlada je, pak, odobrila zaduženje kod Erste banke za projekt gradnje magistralnog plinovoda Zlobin-Omišalj.

Kredit se ugovara u iznosu od 250 mil. kuna, s rokom otplate od 10 godina i godinu počeka, uz fiksnu kamatu od 1,45%, te efektivnu od 1,48%. Plinacro kredit osigurava svojim nekretninama u Savskoj, te zadužnicom na ukupan iznos kredita.

Komentirajte prvi

New Report

Close