Gubitak Cefte ublažite dobrom taktikom u EU

Autor: Darko Bičak , 17. listopad 2012. u 22:00
Izlazak iz Cefte je postupan

Konzultanti AT Kearneya predlažu tvrtkama kako mogu nadoknaditi povlastice.

Ulaskom u Europsku uniju Hrvatskoj sredinom 2013. godine automatizmom prestaje članstvo u Srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine (Cefta).

Budući da naša zemlja velik dio trgovine obavlja upravo sa zemljama regije koje su članice te asocijacije, u konzultantskoj kući AT Kearney očekuju da nužno mora doći do promjene strategije hrvatskih tvrtki za to tržište. Istodobno se u analizi upozorava da će izlazak iz Cefte biti postepen, Hrvatska kao dio EU preuzima sva prava i obveze trgovinskih sporazuma koje je potpisala EU. Unijini sporazumi o stabilizaciji i pridruživanju s Albanijom, Makedonijom, BiH i Crnom Gorom isteći će kada Hrvatska uđe u EU. Sporazum sa Srbijom će pak isteći tek početkom 2014., što ne predstavlja predugo razdoblje u kojem bi domaći izvoznici bili ugroženi.

Analitičari te konzultantske kuće podsjećaju da će i nakon isteka prijelaznog razdoblja za uspostavu zone slobodne trgovine između članica Cefte i EU uvoz pojedinih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Ceftu i dalje biti pod određenom zaštitom. U skladu s tim u AT Kearneyu smatraju da hrvatski proizvođači moraju adekvatno odgovoriti na takvu situaciju primjenom strateških i taktičkih mjera. Unatoč gubitku povlaštene trgovine na regionalnom tržištu konzultanti upozoravaju da će puno veću opasnost i nepoznanicu za hrvatske tvrtke predstavljati cjenovno pozicioniranje u odnosu na konkurenciju iz EU nego strategija osvajanja tržišta Cefte s čim se već ima iskustva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close