U vodećim trgovačkim lancima tvrde da su im gubici na zalihama koje ostvaruju zbog kala (sušenje robe), rastepa, loma i kvara svedeni na minimum, odnosno da su u granicama dozvoljenima prema propisima Hrvatske gospodarske komore (HGK).
Prema propisniku HGK dozvoljeni gubici utvrđuju se u postocima od količine proizvoda koji se u određenom obračunskom razdoblju prodaju. Postoci varijaraju od namirnice do namirnice, a najveći su za svježe voće i povrće, svježu ribu te rezano cvijeće (pet posto). Upravo na voću i povrću te mesu i suhomesnatim proizvodima, odgovaraju iz Konzuma, ostvaruju najveći gubitak s osnova kaliranja. Koliko on iznosi u Konzumu, kao ni u Mercatoru ne otkrivaju. Iz Bille odgovaraju da se radi o povjerljivim podacima koje ne mogu iznositi u javnost. Iz Mercatora ističu da ukoliko pređu dozvoljeni kalo isti evidentiraju kao trošak društva na koji se plaća PDV.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu