GSV: Teška godina, ali poboljšan socijalni dijalog

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2022. u 22:00
Ivan Mišetić predsjedat će u 2023. GSV-om,/R. Anić/PIXSELL

HUP je mišljenja kako je potreban jednostavniji ZOR, a više granskih kolektivnih ugovora kako bi ostalo prostora za pregovaranje.

Nakon jučer održave sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) članovi su ocijenili da je 2022. bila teška, no poboljšana je kvaliteta socijalnog dijaloga, dok će Vlada i u 2023. nastaviti s mjerama potpore građanima i gospodarstvu.

”Usprkos svim nedaćama držim da smo poboljšali kvalitetu socijalnog dijaloga, naučili smo da možemo imati različite stavove, a svejedno nastaviti komunicirati, ali i da je Vlada imala dobre namjere u pomoći građanima i poduzetnicima”, rekao je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Mišetić dodajući da su dobili iskritalizirano mišljenje i sindikata i poslodavaca o Zakonu o radu da u 2023. ne bi mijenjali ništa jer im je potrebno više vremena radi usuglašavanja stavova.

HUP je mišljenja kako je potreban jednostavniji ZOR, a više granskih kolektivnih ugovora kako bi ostalo prostora za pregovaranje. Na sjednici su, između ostalog, imenovani predsjednik i dva dopredsjednika GSV-a u sljedećoj rotacijskoj godini.

Tako će u 2023. GSV-om predsjedati HUP, a Mišetić će biti predsjednik, dok će dopredsjednici biti ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić i predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel.

Komentirajte prvi

New Report

Close