Grožđe je u vrhunskoj formi, vrijeme je dobro i u izvanrednoj godini moguća su izvanredna vina. Ali vinare muči jedna stvar

Autor: Marta Duić , 01. rujan 2020. u 13:54
Većina vinogradara može biti zadovoljna situacijom koja obećava dobre rezultate/H. Jelavić/PIXSELL

Ako je suditi po komentarima vinara, kvaliteta uroda je odlična i tržište ponovno može očekivati vrlo dobre i zapažene proizvode.

U većini vinogradarskih regija uskoro počinje berba grožđa, a ako je suditi po komentarima vinara, kvaliteta grožđa je odlična i tržište i ove godine može očekivati izvanredna vina.

Luciano Visintin iz istarske vinarije Veralda koja obrađuje 26 hektara vinograda u ekološkoj proizvodnji ističe kako su im povoljne vremenske prilike pomogle u očuvanju optimalne kondicije vinograda na Bujskim brežuljcima.

“Berba kreće početkom rujna i može trajati 30 do 40 dana, jer ne beremo svaki dan već kada se za pojedinu lokaciju ili sortu ocijeni optimalna zrelost grožđa. Urod koji se očekuje na razini je prošlogodišnjeg, moguće niži za desetak posto pa možemo očekivati oko 150.000 boca vina.

Krećemo s branjem muškata i malvazije, nakon toga se bere grožđe iz kojega se pripremaju baze za pjenušce, a na kraju ostaju crne sorte gdje prevladavaju refošk i teran. Najveća prijetnja trenutačno je nasrtaj divljači koja u vinogradima radi velike štete unatoč postavljenoj zaštiti, električnim pastirima, ali i vremenske neprilike koje su prijetnja sve dokad se grožđe ne pobere”, ističe Vizintin.

Krauthaker Grgić

Očekujemo kvalitetnu berbu jer smo smanjivali urod po vinogradima.

Dobro stanje je i u vinogradu Morena Degrassija, koji kaže kako je grožđe iznimno zdravo. Budući da su ove godine imali više vremena dodatno su se posvetili ručnoj njezi svakog trsa, a osim malo tuče u srpnju vremenske prilike išle su im na ruku tako da početkom ovoga tjedna kreću u berbu ranih sorti.

“Ako nas bude pratilo dobro vrijeme, očekujemo jednu izvanrednu vinogradarsku godinu s manjim prinosom i odličnom kvalitetom grožđa”, tvrdi vinar Moreno Degrassi.

Sebastijan Tomić iz hvarske vinarije Tomić također se slaže da je grožđe izvrsne kvalitete, a s berbom pošipa su već krenuli.

“Nismo imali vremenske nepogode, bila je dosta velika suša, ali s obzirom na to da u vinograde ide navodnjavanje, nije prouzrokovala nikakve probleme. Što se tiče uroda, on je malo manji nego u prosječnoj godini, što dobro utječe na kvalitetu tako da mislim da bi berba mogla dati izvrsne rezultate. Nastavljamo berbu u ekološkom vinogradu u uvali Vira gdje imamo cabernet sauvignon, a 10, 15 dana nakon toga krećemo s branjem plavca malog, također iz našeg ekološkog vinograda. U prosjeku je 30 posto grožđa naše, a 70 posto otkupimo. Što se tiče otkupa od kooperanata, ove ćemo godine znatno smanjiti otkup crnog grožđa jer imamo zalihe”, otkriva Tomić.

170

hektara površina vinograda kojima raspolaže Vinarija Feravino

U vinariji Crvik također se bliži berba, točnije trganje, kako u Konavlima zovu berbu, a očekujui je između 10. i 15. rujna.

“Što se same vegetacije tiče, godina je bila izvrsna, ljeto je bilo sušno, tako da gotovo uopće nije bilo plamenjače ni pepelnice. Vremenske prilike su bile izrazito povoljne, i ako ne bude većih kiša u vrijeme berbe, godina će biti izvanredna”, kaže vinar Andro Crvik.

Problem radne snage

Iako je stanje u vinogradima odlično, ovog vinara zabrinjavaju zalihe nastale zbog pandemije koronavirusa, kad nisu imali kome prodati vino budući da su ugostiteljski objekti gotovo dva mjeseca morali biti zatvoreni.

“Vinari nemaju kapaciteta za primiti novu berbu, nema prodaje, pa tako ni novca za redovito vraćanje ranije uzetih kredita od banaka… Uz to, radna snaga za berbu je uvijek problem. To smo prošlih godina rješavali iz Hercegovine, međutim ove godine ni to zbog korone neće ići”, požalio se Crvik.

Degrassi

Ove godine imali smo više vremena i dodatno smo se posvetili ručnoj njezi svakog trsa.

I u međimurskoj vinariji Jakopić grožđe je, kako kažu, u vrhunskoj formi, berba će trajati tri tjedna do mjesec dana, a uz 88.000 vlastitih sadnica imaju i nešto u zakupu.

U kutjevačkoj vinariji Krauthaker berbu također očekuju u prvoj polovici rujna. “Generalno stanje u vinogradu je dosta dobro, ali zbog leda u dva navrata, koji se dogodio zadnjih dana, došlo je do određene štete. Očekujemo kvalitetnu berbu jer smo smanjivali urod po vinogradima (zelena berba), a zelenu berbu smo osim u vlastitim vinogradima radili i u dogovoru s kooperantima”, ističe enologinja Martina Krauthaker Grgić.

Berba u vinariji Feravino u Feričancima u Slavoniji počela je jučer, 31. kolovoza, a prvo se bere grožđe za pjenušava vina gdje su potrebne nešto više kiseline – točnije frankovka i graševina. Uz svoje stalne djelatnike, uspjeli su pronaći dovoljan broj sezonskih radnika te se nadaju da će zajedničkim snagama ovu berbu na 170 hektara odraditi uspješno s optimalnim parametrima.

“Do početka kolovoza kada je olujno nevrijeme ostavilo traga na lozi i urodu, vremenski su uvjeti, uz mala odstupanja, bili povoljni. Nažalost, početkom kolovoza, područje Našica, gdje imamo dva vinogradarska lokaliteta, pogođeno je nevremenom, ipak, iz date situacije treba izvući ono najbolje, tako da ćemo uspjeti od sačuvanog grožđa dobiti kvalitetu koju želimo. Ostalo grožđe je u izvrsnom zdravstvenom stanju, a završna faza sazrijevanja prolazi vrlo dobro”, poručuje Lucija Kužir, koordinatorica berbe u Feravinu.

Sa stanjem u vinogradima vrlo su zadovoljni i u Iločkim podrumima, a početak berbe planiran je za 7. rujna, dva dana kasnije u odnosu na 2019. te desetak dana kasnije nego 2018. godine.

Ledena prvi put nakon 2012.

Prema ustaljenom pravilu kreće se s berbom sorte frankovka. I ove godine Iločki podrumi će otkupiti grožđe svojih dugogodišnjih partnera, OPG-a s područja grada Iloka, iako u nešto manjim količinama u odnosu na prethodnu godinu kada su otkupili oko milijun i pol kilograma grožđa.

1,5

milijun kilograma grožđa prošle su godine otkupili Iločki podrumi

“Za liniju kvalitetnih vina i odabranih vina ručno odabiremo najbolje grozdove s položaja Vukovo, ručno beremo i grožđe na položaju Principovac za vina iz linije vrhunskih suhih vina te ostavljamo najbolje grozdove dodatno na trsju deset dana nakon redovne berbe za vina iz Limitirane linije Principovac koja su uglavnom polusuha ili poluslatka vina.

Dakako, na trsju ostavljamo najbolje grozdove sorte traminac koji će čekati idealne uvjete za kasnu te izbornu berbu i berbu prosušenih bobica u nadi da ćemo u berbi 2020. godine dočekati idealne vremenske prilike za ledenu berbu našeg čuvenog traminca, koju smo zadnji puta imali 2012. godine”, kažu iz Iločkih podruma.

Komentirajte prvi

New Report

Close