Grički top će nakon skoro godinu dana pauze ponovno pucnjem označavati podne

Autor: Poslovni.hr , 10. veljača 2022. u 08:59
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Riječ je o brdskom topu tipa Howitzer M116, kalibra 76mm, domet mu je 7.929 metara, a jačina zvuka pucnja 140 decibela.

Grički top, jedna od najpoznatijih zagrebačkih znamenitosti, u ponedjeljak će glasnim pucnjem ponovno početi označavati podne što je, po prvi put poslije Prvog svjetskog rata, prestao činiti zbog posljedica potresa koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb.

“Grički top, kao jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti i važnih turističkih atrakcija s tradicijom dužom od 140 godina, nakon više od godinu dana obustave nastavit će sa izvođenjem glasnog pucnja. Pucanj u podne s Kule Lotrščak ponovno će se svakodnevno izvoditi počevši od 14. veljače 2022. godine”, priopćili su u četvrtak iz Zagrebačkog holdinga.

Inače, top je prvi put u Zagrebu pucnjem podne označio prvoga dana 1877. godine na inicijativu hrvatskog književnika i publicista te gradskog vijećnika Đure Deželića.

Prvotno je je bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas je u kuli Lotrščak na Griču i peti je po redu, nabavljen za Univerzijadu 1987.

Riječ je o brdskom topu tipa Howitzer M116, kalibra 76mm, domet mu je 7.929 metara, a jačina zvuka pucnja 140 decibela.

Nije pucao tijekom cijelog Prvog svjetskog rata, sve do 1928., a po prvi puta nakon tog svoju ‘zadaću’ prestao je obavljati nakon šteta na kuli koje je izazvao zagrebački potres u ožujku prije dvije godine.

Grički top ponovno je u podne počeo pucati 11. svibnja 2020., a nakon što je 28. prosinca te godine zapucao dvadesetak minuta prije potresa koji je pogodio sisačko-moslovačko područje s epicentrom kod Petrinje, od toga dana više ne puca.

Komentirajte prvi

New Report

Close