Grgićev Euroherc traži posebnu reviziju za Zvijezdu

Autor: Marina Biluš , 16. studeni 2017. u 14:24
Drže 13,07% udjela u Zvijezdi/Ž. Lukunić/PIXSELL

‘Treba utvrditi radi li se o prikrivenoj isplati čime su povrijeđena pravila o očuvanju kapitala’.

Nakon što je Kreditna banka Zagreb 7. studenoga  zatražila  sazivanje skupštine dioničara Vupika na kojoj bi se imenovao posebni revizor koji bi trebao utvrditi je li dodjela jamstava Agrokora bila zakonita, sada još jedna kompanija iz portfelja Dubravka Grgića traži isto za Zvijezdu.

Kao pravni opunomoćenik Euroherca koji u Agrokorovoj tvrtki kćeri drži više od 13% udjela, Hrvoje Pelcl zatražio je jučer sazivanje skupštine dioničara Zvijezde te da se na njezin dnevni red stavi prijedlog odluke o posebnom revizoru.

Navodi da je Zvijezda izdavala jamstva u korist Agrokora u ukupnom iznosu od 24 milijarde kuna pa smatra da je treba  provesti posebnu reviziju s ciljem utvrđivanja dopuštenosti takvog postupanja, odnosno izdavanja jamstava i pristupanja sudužništvima te utvrditi postojanje izravne protučinidbe prema Zvijezdi. Upozorava kako su jamstva izdavana bez skupštinske odluke ili postojanja poduzetničkog ugovora upisanog u registar trgovačkog suda, čime je, tvrdi, grubo prekršen Zakon o trgovačkim društvima i prava vjerovnika društva i vanjskih dioničara.

Tvrdi kako bi Zvijezda kao neto kreditor prema povezanim osobama trebala biti u obvezi sudjelovati u jamstvima samo do visine zadržanih zarada, a prema nekonsolidiranom izvješću od 31. prosinca 2008. zadržana dobit i dobit tekuće godine ukupno su bile 321 milijun kuna. Ističe da bi revizijom trebalo utvrditi radi li se potencijalno o prikrivenoj isplati u korist matice, "čime je došlo do povrede pravila o očuvanju kapitala".

Komentirajte prvi

New Report

Close