Grčić: Razmišlja se o porezu na imovinu jedinicima lokalne samouprave

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2012. u 15:48
Branko Grčić (PXL)

U Vladi razmišljaju o uvođenju poreza na imovinu i jedinicama lokalne samouprave na imovinu koju imaju na svom području, a ne koriste ju.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić kazao je danas da se u Vladi razmišlja o uvođenju poreza na imovinu i jedinicama lokalne samouprave na imovinu koju imaju na svom području, a ne koriste ju, kako bi se time potaknulo njeno korištenje.

Grčić je to kazao na Danima hrvatskog turizma 2012. u sklopu susreta turističkih djelatnika s predstavnicima Vlade, na kojem su bili još i ministri turizma Veljko Ostojić, poduzetništva i obrta Gordan Maras te pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. Na tom je skupu bilo više od tisuću turističkih profesionalaca.

U kontekstu svog izlaganja da na Jadranu u državnom vlasništvu postoji jako puno zapuštenih i ruševnih turističkih objekata koje treba aktivirati kao turističku infrastrukturu i kapacitete, Grčić je spomenuo i lokalne jedinice samouprave koje također imaju takvu imovinu, a da dosta njih zapravo ni ne zna što ima.

Zato je na skupu iznio zamisao ministra financija, kojem se ispričao jer govori njegove ideje, da Vladi ponudi rješenje po kojem bi te jedinice plaćale porez na imovinu koja se ne koristi i koja je u vlasništvu općina, gradova pa i države i državnih institucija čime bi se potaknulo da se ta imovina stavi u funkciju.

Za to bi jedinice lokalne samouprave trebale napraviti i registre odnosno popis imovine koju imaju, a zar nije normalno da se to napravi i da se zna što imaju, kaže Grčić.

O više detalja nije govorio, dok je na novinarski upit što očekuje kako će to primiti načelnici i gradonačelnici kazao da ne bi htio otvarati tu raspravu. Jedino pitanje/komentar iz publike na tu temu bilo je gradonačelnika Malog Lošinja Garija Capellija koji je kazao da na Lošinju ima vojne imovine "ko u priči" te da bi volio da država na to plati porez jer se to ne koristi niti prepušta Lošinju iako ima spremne projekte velike vrijednosti.

Grčić mu je na to odgovorio da je Capelli bio saborski zastupnik i mogao utjecati na to, ali i da ne želi politizirati.

Komentari (5)
Pogledajte sve

ova vlada je totalno izgubljena i nespsoobna…. tvrdili su da će taj porez uvesti kao prihod jedinicama lokalne samouprave jer da će on zamijniti komunalnu naknadu, a sad opet žele tim istim porezom opteretiti same jedinice lokalne samouprave! pa ovo je totalno suludo, oni nemaju blage veze što rade, jedan dan pričaju jedno, drugi dan drugo, katastrofa!!!!

Bravo poslovni “g lupost” nedopustena rijec. Koliko vremena provodim u desifriranju svojih poruka koje ne mogu biti postane iz razloga stop ste pola rijecnika uvrstili u nedopustene rijeci. koji je drugi sinonim za “g lupost ” , “g lupana”….

Kako je ovaj genijalan.A da se hoce uvest porez na g l u p o s t koliko bi samo na njemu drzava uprihodovala. Treba ga pitat sta je s lovom u Credo banci kako je to orocenje zavrsilo za Ekonomski fakultet.

Ma vi drugovi ste se totalno izgubili u vremenu i prostoru. Ideje za ne povjerovat.

New Report

Close