Grčić: 2014. iz blagajne EU 675 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. listopad 2013. u 22:00
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić/G. Žućko/PIXSELL

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU ne sumnja u uspjeh reakreditacije.

Hrvatska će u 2013. od članstva u EU uprihoditi 165 milijuna eura više nego što će uplatiti u njezinu blagajnu, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Iz EU bismo ove godine trebali povući 408 milijuna eura, a uplatiti 243 milijuna eura. Preduvjet za takav saldo je dovršetak reakreditacije, odnosno provjere spremnosti hrvatske administracije za pripremu projekata i prihvat EU sredstava, što se očekuje tijekom studenoga. Grčić ne sumnja u uspjeh reakreditacije, o kojoj ovisi uplata 150 milijuna eura avansa koje bi Unija trebala uplatiti Hrvatskoj na ime sufinanciranja izvedbe kandidiranih projekata.

Dodaje da je Hrvatska i bez toga u ovoj godini na dobitku od 15 milijuna eura te da je manje važno hoće li 150 milijuna eura avansa sjesti u hrvatski proračun ove ili početkom iduće godine. Za 2014. Grčić iz blagajne EU očekuje 675 milijuna eura, dok bi hrvatska članarina trebala biti 477 milijuna eura tako da je planirani skor plus od 198 milijuna eura. Grčić se pohvalio rezultatima rada svoje administracije rekavši da je tijekom 22 mjeseca mandata aktualne Vlade vrijednost ugovorenih sredstava iz pretpristupnih fondova iznosila 282 milijuna eura, od čega je Hrvatskoj isplaćeno 193 milijuna eura, dok je u prethodnih pet godina ugovoreno 252 milijuna eura, a isplaćeno 126 milijuna.

To je, kaže Grčić, najbolji odgovor na tvrdnje iz opozicije da Hrvatska stoji loše u ugovaranju europskih sredstava. Odgovarajući pak na kritike da Hrvatska kasni u pripremi za prihvat strukturnih i kohezijskih fondova, Grčić ističe da se izrada Partnerskog sporazuma, krovnog dokumenta za trošenje europskih sredstava u sljedećih sedam godina te pripadajućih operativnih programa, odvija u skladu s planiranim rokovima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close