‘Grbić nije radio sam, nego po Karamarkovu nalogu’

Autor: Poslovni.hr , 13. prosinac 2012. u 14:19
Tomislav Karamarko, Oliver Grbic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

“Čini se da se tu radi o još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a, iz vremena kada je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova”, kaže Stazić.

Saborski zastupnici iz vladajuće većine poručili su danas kako, pokažu li se istinitima medijski napisi da je bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić lani navodno naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osmero novinara, to znači da Grbić nije radio sam, nego po nalogu tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i današnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. "Čini se da se tu radi o još jednom kosturu iz ormara iz vremena HDZ-a, iz vremena kada je Tomislav Karamarko bio ministar unutarnjih poslova", izjavio je novinarima potpredsjednik Hrvatskog sabora Nenad Stazić (SDP).

Naglasio je kako se taj slučaj mora temeljito istražiti, jer ako se pokaže istinitim, istaknuo je, Grbić to sigurno nije radio na svoju ruku, nije radio bez znanja tadašnjeg ministra unutarnjih poslova i sadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji ga je i doveo na tu dužnost. "To je novi ozbiljan problem za HDZ, ali i novi ozbiljan problem za Hrvatsku", rekao je Stazić, izrazivši nadu da će Državno odvjetništvo pokrenuti istragu u tom pitanju. "Teško mi je nagađati je li to znao samo ministar unutarnjih poslova, ili je znala i premijerka, je li cijeli vrh HDZ-a u to bio uključen, ali sasvim sigurno ministar unutarnjih poslova jest", poručio je Stazić.

Njegov stranački i kolega u saborskom Odboru za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Igor Rađenović izjavio je kako će biti skandalozno pokaže li se istinitim da je policija pratila glavnog državnog odvjetnika. "Ako je to istina, to je vrlo ozbiljna tema, daleko ozbiljnija od one s kojom se Odbor bavio oko afere 'izlisti'", kazao je.

"Moram priznati da, ako je to istina da je to radio Oliver Grbić, mene to ne čudi", izjavio je potpredsjednik Odbora Igor Dragovan (SDP), podsjetivši da je Odbor u prošlom mandatu raspravljao o predstavci SDP-ovca Slavka Linića da je Grbić protiv njega falsificirao kaznenu prijavu. "Jako je opasno da smo se vratili u jednu praksu za koju sam davno mislio da je završena, a to je bilo nadziranje novinara. To je opasna priča", naglasio je. Pozvao je Ravnateljstvo policije da taj slučaj istraži do kraja, da DORH zatraži cjelovitu istragu, te da se u istragu, ako bude potrebno, uključi i Odbor. Podsjetivši na to da je Grbića na čelo Ravnateljstva policije doveo Karamarko, te na HDZ-ove rasprave iz Odbora da ministar mora znati sve što radi ravnatelj, zaključio je da je Karamarko znao što je radio Grbić. 

"Ne znam je li to išlo iznad ministra, je li to znala tadašnja premijerka. Temeljem onoga što sam vidio, mogu samo pretpostaviti da je Karamarko znao što mu radi ravnatelj policije", poručio je Dragovan. Od predsjednika Odbora očekuje da će na dnevni red uskoro staviti i predstavke odvjetnika Ive Sanadera, koje su, po njegovim saznanjima, stigle u Odbor.

IDS-ovac Damir Kajin, također član Odbora, rekao je kako je Hrvatska već naučila da je HDZ represivni, obavještajni aparat koristio kako bi prisluškivao oporbu i novinare, a navodno praćenje glavnog državnog odvjetnika označio je kao "banditizam par exellance".

"Budete uvjereni, nije to gospodin Grbić radio na svoju ruku nego je to radio po nalogu ondašnjeg ministra unutarnjeg poslova, a vjerojatno i predsjednika vlade Sanadera. Budite uvjereni da se gospođu Kosor nije previše zarezivalo", kazao je Kajin. Za oporbeni HDSSB ovaj je slučaj još jedna od potvrda njihova stava, koji je naveden i u izdvojenom mišljenju na zaključak Odbora oko 'afere izlisti', da aktualna vlast, kao i prethodna, nastavlja kontinuitet činjenice da politika ne može maknuti prste iz policije, niti iz sigurnosno-obavještajnog sustava. "Sva ovakva postupanja nisu samo skandalozna, nego su i opasnost za cijelokupnu nacionalnu sigurnost Hrvatske, pa čak i ako se radi o Mladenu Bajiću", kazao je Dinko Burić, također član Odbora.

Laburist Branko Vukšić rekao je kako i taj "skandalozni" slučaj pokazuje da Hrvatska nije pravna država, dodavši da vjeruje novinskim napisima te da očekuje da će oni koji su naložili praćenje novinara biti i procesuirani. "Praćenje novinara, izlist razgovora novinara… čini se sve kako bi novinari sve teže radili, kako bi bilo sve manje novinarskih sloboda, kako bi policijski aparat zastrašio one koji se danas usude reći 'popu pop, a bobu bob'. Prije svega, to su novinari, jer novinari u Hrvatskoj otkrili su više afera nego čitav represivni aparat", poručio je. Napomenuo je kako se iza Grbića vuče "toliki crni trag raznih afera i raznih slučajeva zaštite nekih novinarki i novinara" da bi konačno bilo vrijeme da se pokrene i neka istraga.

"Mogu samo nagađati je li Oliver Grbić radio to na svoju ruku ili je radio u kompi s nekim drugim. Sasvim je sigurno da treba reagirati DORH i da treba čim hitnije preispitati Grbića i napraviti reda i u policiji i u DORH-u i u tajnim službama", kazao je Vukšić.

Prema pisanju "Novoga lista", bivši glavni ravnatelj policije Oliver Grbić je prošle godine, uoči parlamentarnih izbora, naložio tajno praćenje glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i osam novinara. Bajića i novinare policija je, navodi list, nadzirala izravnim praćenjem te izlistima telefonskih kontakata, a formalni razlog bio je curenje podataka tijekom istrage nad HDZ-om u slučaju Fimi medija.

>> 'Nemam podatke o slučaju praćenja Mladena Bajića'

>>  Prema Grbićevom nalogu policija uhodila M.Bajića i novinare?

Komentirajte prvi

New Report

Close