Investicija za daljnji rast: Dobili 5,2 milijuna kuna za novu ekspanziju

Autor: Bernard Ivezić , 16. siječanj 2019. u 16:19
Martin Pelcl i Gregor Černelč, osnivači Eforme, slovenske tvrtke koja upravlja portalom Daibau

Prva takva platforma u regiji omogućuje pouzdanu vezu investitora i izvođača, a sličnu priliku imaju i za druge industrije, tvrdi Mikuž.

Prva regionalna građevinarska platforma Daibau, iza koje stoji slovenski startup Eforma, a koja je 2015. godine ušla na hrvatsko tržište pod brendom Emajstor, primila je investiciju od gotovo 5,2 milijuna kuna ili 700.000 eura.

U Daibau su zajednički investirali fond South Central Ventures (SC Ventures), prvi VC fond u koji je uložila Republika Hrvatska, i to kao vodeći ulagatelj te kao prateći investitor njemački VC fond Vito ONE, koji ulaže u startupe iz područja nekretnina, građevinarstva i energetike. Jure Mikuž, izvršni partner SC Venturesa kaže da Dubai platforma omogućuje pouzdano i efikasno povezivanje igrača u građevinarstvu dok postoji i slična prilika za druge industrije.

Izvođače se ocjenjuje
"Oduševljen sam što možemo udružiti naše snage s tako predanim i profesionalnim timom i uvjeren sam da će imati značajne rezultate u predstojećim godinama", kaže Mikuž. U SC Venturesu pojašnjavaju da se Daibau s novom investicijom planira širiti po tržištima srednje i istočne Europe. Osim u Sloveniji, Daibau trenutačno posluje u Hrvatskoj, Austriji i Srbiji. U prve tri godine rada platforma je bila širi fokus, povezivala je sve vrste investitora, od onih najmanjih do najvećih s građevinarima svih veličina.

U 2017. godini, navodi SC Ventures, naglasak su počeli stavljati na klijente koji se bave izgradnjom poslovnih nekretnina i većih objekata. Trenutačno je, prema podacima same platforme, na njoj aktivno 30.000 izvođača radova. U Sloveniji i Hrvatskoj u prosjeku je najviše izvođača i projekata. U Sloveniji je na ovoj platformi 8375 izvođača i 63.247 projekata. U Hrvatskoj je 5291 izvođač i 28.531 projekt, dok je u Austriji izlistano nešto više izvođača, njih 8894, ali znatno manje projekata – 5364. Specifičnost platforme je što nudi i mogućnost ocjenjivanja izvođača, a ta se opcija najviše koristi u Sloveniji, zatim Austriji i najmanje u Hrvatskoj.

Identificirali potrebe
Martin Pelcl, suosnivač i glavni izvršni direktor Eforme, koja upravlja platformom Daibau kaže da su uložili četiri godine u razvoj, kako bi samostalno izgradili platformu i kako bi stvorili samoodrživ biznis. "Novo ulaganje će nam pomoći u proširenju tima i suočavanju s izazovima bržeg rasta", kaže Pelcl Daria Saharova, partnerica u fondu Vito ONE kaže da Daibau ima izvrstan tim, koji ne samo da je pokazao znanje već iza sebe ima i niz većih uspjeha tijekom karijere.

"Ova investicija će, najjednostavnije govoreći, omogućiti Daibauu da više i brže raste", kaže Saharova.Jure Mikuž smatra da su u regiji jugoistočne Europe jedan od najvećih poslovnih potencijala upravo tehnološke kompanije koje identificiraju potrebe na tržištima zapadne Europe te omogućavaju njihovo ispunjavanje korištenjem resursa iz drugih zemljopisnih područja. "Daibau to radi", zaključuje Mikuž.

Komentirajte prvi

New Report

Close