Gradonačelnika pitali za kuću, posao i stan kojih nema u imovinskoj kartici

Autor: Poslovni.hr , 13. veljača 2020. u 10:16
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Varaždinski piše da u imovinskoj kartici nema navedene obiteljske kuće, niti dodatnih primanja koja ostvaruje radom, kao ni stana u zgradi.

Imovina varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka, prema podacima koje je upisao u svoju imovinsku karticu, prilično je – tanka, piše Varaždinski. .

Čehok tako, prema podacima iz kartice, osim gradonačelničke plaće od neto 17.860 kuna, nema nikakva dodatna primanja. U posjedu, zajedno sa suprugom, ima 2302 dionice J&T banke, čija je nominalna vrijednost 30 kuna te je osobno vlasnik umjetničkih slika koje je procijenio na 150.000 kuna. U kartici je naveo da je supruga vlasnica apartmana u Kukljici na otoku Ugljanu površine 60 četvornih metara, a da navedena vrijednost te nekretnine iznosi 600.000 kuna.

Supruga je također vlasnica i automobila Renault Megane iz 2010. godine, vrijednog 40.000 kuna te ima ušteđevinu od 130.000 kuna.

“Svoj dio kuće prenio sam djeci”

Varaždinski piše da u imovinskoj kartici nema navedene obiteljske kuće u Varaždinu, niti dodatnih primanja koja Čehok ostvaruje radom na Sveučilištu Sjever kao ni stana u zgradi na adresi Aleja kralja Zvonimira 11.

“Ja sam svoj dio kuće prenio na svoju malodobnu djecu. Zapravo, jedno dijete već je punoljetno. A druge polovine vlasnik je supruga. To prijavljuju oni kojima bračni drug ne predaje svoju karticu. Zašto bih ja upisivao to kad je žena to navela u svojoj kartici, a ja nisam vlasnik? Dakle, nema tu zatajivanja imovine ako je ona to navela”, objasnio je time Čehok zašto kuće nema u njegovoj kartici.

No Povjerenstvo za sukob interesa kaže da je Zakon u tome dijelu vrlo jasan. “Dužnosnici su dužni u izvješća o imovinskom stanju unijeti podatke o svojoj imovini, imovini bračnog ili izvanbračnog druga i malodobne djece. Slijedom navedenoga, dužnosnici su u imovinsku karticu obvezni unijeti i podatke o nekretninama u suvlasništvu svog bračnog druga i malodobnog djeteta, neovisno o tome je li i bračni drug dužnosnika također obveznik podnošenja imovinske kartice”, tumačenje je koje smo dobili od Povjerenstva.

Iz Povjerenstva se posebno osvrću na obveze državnih odvjetnika, što je zanimanje Čehokove supruge, u pogledu imovinskih kartica. “Napominjemo da državni odvjetnici nisu dužnosnici u smislu odredbi Zakona o sprječavanju sukoba interesa te sukladno odredbama navedenog Zakona nisu obvezni podnositi izvješće o imovinskom stanju”, stoji u odgovoru Povjerenstva.

“Prvu plaću na Sveučilištu Sjever dobio sam u siječnju 2019.”

Od sredine 2018. Čehok je dodatno zaposlen na Sveučilištu Sjever u zvanju docenta.

“Išao sam provjeriti, ja sam počeo raditi potkraj 2018., a prvu plaću sam dobio u siječnju 2019. Dakle, to ću sad prijaviti, u promjenama za prošlu godinu”, najavio je i dodao da je imao i neke prihode od udžbenika te da te podatke isto mora ažurirati u kartici.

“Stan je u predstečajnoj nagodbi i nisam upisan kao vlasnik”

Na kraju je objasnio i zašto nije prijavio trosobni stan od 79 m2, uz mjesto u podzemnoj garaži, u Aleji kralja Zvonimira. “Nisam ga upisao u karticu jer nisam upisan kao vlasnik. Taj stan je u predstečajnoj nagodbi. Naime, Stanoing je u međuvremenu gore stavio zabilježbu banaka. Tako da se ja ne mogu voditi kao vlasnik”, kaže Čehok koji ne negira da ima kupoprodajni ugovor.

“Kupoprodajni ugovor imam, ali nisam isplatio po tom ugovoru svu cijenu jer mi je ovaj upisao hipoteku”, govori o Eduardu Brumenu, nekadašnjem direktoru Stanoinga. Kaže Čehok da je to prijavio u predstečajnoj nagodbi te, budući da ona nije gotova, ne može biti vlasnik. “Tako su mi rekli, da ja nisam vlasnik prije nego što se upišem”, rekao je Varaždinskom.

Povjerenstvo kaže da je teško odrediti se prema ovoj situaciji bez dodatnih informacija.

“Povjerenstvo ne može dati odgovor bez utvrđivanja svih relevantnih činjenica konkretnog slučaja. Primjerice u kojoj fazi je izgradnja, koji dio kupoprodajne cijene je dužnosnik platio, na koji način su uređena prava i obveze stranaka u predstečajnoj nagodbi i slično”, odgovor je Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, piše Varaždinski.

Komentirajte prvi

New Report

Close