Gradonačelnik Rovinja: Slovenci, Talijani i Austrijanci. Najagresivniji su, bahati i uništavaju Istru

Autor: Poslovni.hr , 18. studeni 2020. u 10:36
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Mislim da Slovenci u ovom trenutku Istri rade veliku štetu! Pokazali su to na Crvenom vrhu kod Umaga, pa u Dugoj uvali, Barbarigi… Pozivam hrvatske građane da posjete Barbarigu i da vide koliko su stranci spremni uništiti naš teritorij, ljut je gradonačelnik.

Gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga kazao je za Glas Istre kako je odlučio stati na kraj bespravnoj gradnji i investitorima koji ne poštuju prostorne planove i bez problema se usuđuju graditi bez dozvola.

Kazao je kako su svi istarski gradovi i općine potpisali deklaraciju kojom su zamolili nadležno Ministarstvo graditeljstva i Državni inspektorat da se kroz izmjenu određenih zakona postigne da se jedinicama lokalne samouprave prepusti da same kontroliraju bespravnu gradnju izvan građevinskog područja.

Glavnom državnom inspektoru poslali su, kaže,  jako puno slika o bespravnoj gradnji, no rekacije nema, a problemi se gomilaju.

– Zabrinut sam jer se počelo puno pričati o drugom valu legalizacije. Vjerojatno se baš zato upravo događaju nevjerojatne situacije u kojima se na poljoprivrednom zemljištu sada stavljaju šatori, tende i veliki suncobrani, kako bi se dobila sjena i stvorio privid već izgrađenog objekta. Mi to, inače, snimamo dronom i ne možemo shvatiti kako je to što se zbiva moguće. Vlasnici poljoprivrednog zemljišta to rade svjesno, namjerno, zbog orto-foto snimanja.

Bespravni graditelji su, kaže, većinom stranci.

– Posebno me boli što su to Slovenci, Talijani i Austrijanci. Najagresivniji su, bahati i ne poštuju naš prostor. Ja sam jedini manjinski gradonačelnik u Hrvatskoj, Slovenac sam. I zato mogu legitimno reći da sam izuzetno razočaran u slovensku politiku i postupanje po pitanju bespravne gradnje u Istri. Razočaran sam u njihov odnos prema nama. Gotovo da smo i sugrađani, i onda se oni, Slovenci, tako neodgovorno i bezobzirno ponašaju prema našem teritoriju! Ta naša Istra nije ni samo naša, nego je i njihova, slovenska, sve do granice s Trstom. Umjesto da budemo zajedno, da koordinirano štitimo resurse prirode, oni ne poštuju pravila i uništavaju je. Ne mogu to shvatiti i ne želim to prihvatiti. I mi ovdje i Slovenci zajedno smo Istrijani. Trebali bismo paziti kako se ponašamo prema zemlji kao našem najvećem bogatstvu.

– Mislim da Slovenci u ovom trenutku Istri rade veliku štetu! Pokazali su to na Crvenom vrhu kod Umaga, pa u Dugoj uvali, Barbarigi… Pozivam hrvatske građane da posjete Barbarigu i da vide koliko su stranci spremni uništiti naš teritorij.

– Mi se mučimo, radimo po procedurama, donosimo sve vrste planova, donosimo razne studije oko iskorištavanja prostora, provodimo javne rasprave i onda dođe Slovenac, mimo zakona napravi vikendicu gdje ne bi smio i – nikome ništa.

– Ovdje se teritorij iskorištava na krajnje neprihvatljiv način: trajno ga se uništava kroz gradnju kuće ili vile s bazenima usred poljoprivrednog zemljišta. Gradi se od malih kućica u kampanji do kuća s apartmanima za iznajmljivanje. Ja sam gradonačelnik koji bi želio da mu se omogući, nakon što je izabran temeljem direktnog izbora, da bude i direktno odgovoran. Dajte nama gradonačelnicima ovlasti i vidjet će se tko je među nama odgovoran, a tko nije, tko hoće raditi, a tko neće, već se skriva – govori za Glas Istre i dodaje kako je oko Rovinja svakodnevno bespravno gradi.

– Svakodnevno se to događa, doslovno svakodnevno! U prvom valu netko je legalizirao objekt od 50 četvornih metara, a sada se to nadograđuje sa 150! Pod famoznom rekonstrukcijom dograđuju se turistički kapaciteti. Ako tu pojavu ne zaustavimo, ona će dugoročno oduzeti konkurentsku prednost i atraktivnost Rovinja. Izgubit će se promet u privatnom i u hotelskom smještaju, prostor će se nelegalno preizgraditi, infrastruktura će biti preopterećena i nećemo više imati ono što nas krasi i što je naš forte. A to je očuvanost prostora. To je naše bogatstvo – zaključuje i dodaje da bi u Sloveniji za to što oni ovdje rade završili u zatvoru, te kako ovdje ‘bahatosti nema kraja’ jer ih se efikasno ne kažnjava.

Komentirajte prvi

New Report

Close