Gradonačelnik Rijeke traži da mu se poveća plaća, kaže da to radi zbog drugih

Autor: Poslovni.hr , 22. ožujak 2023. u 07:31
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović proslijedio je Gradskom vijeću na odlučivanje Odluku o određivanju plaće i drugih prava gradonačelnika i zamjenika kojom se, ako bude prihvaćena, plaća prvom čovjeku grada i zamjenicima povećava.

U Gradu Rijeci objašnjavaju da nije riječ o povećanju plaće gradonačelnika i zamjenika, već o vraćanju na staro, na plaću koji je riječki gradonačerlnik primao do 2011., kada je zbog krize smanjena, piše Novi list.

“Ovo povećanje zapravo je vraćanje na koeficijente od prije 12 godina, odnosno vraćanje na koeficijente iz 2011. i ide usporedo s reorganizacijom gradske uprave. Ova odluka predstavlja temelj i za drugu odluku – odluku o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika u upravnim tijelima Grada Rijeke.

Naime, za plaću pročelnika upravnog tijela postoji jedno zakonsko ograničenje – člankom 11. Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određeno je da plaća pročelnika upravnog tijela, bez uvećanja za radni staž, ne može biti veća od umnoška osnovice i koeficijenta za obračun plaće gradonačelnika.

Drugim riječima, kako bi bilo moguće povećanje plaće pročelnika i svih zaposlenika u gradskoj upravi, nužno je, zbog zakonskih propisa koji su na snazi, povećati i plaću gradonačelnika i zamjenika. Svakako ističem da, ako bi postojao drugi zakonski ispravan način za uvećanje plaća zaposlenika gradske uprave, bez da se povećaju plaće gradonačelnika i zamjenika, svakako bih predložio taj način”, pojašnjava gradonačelnik Marko Filipović. On podsjeća da su koeficijenti za obračun plaće dužnosnika 2015., u odnosu na 2011. godinu, smanjeni za oko 14 posto.

Koeficijenti

“Odlukom koja je bila na snazi 2011. utvrđeni su bili sljedeći koeficijenti: koeficijent za obračun plaće gradonačelnika iznosio je 5,43, a koeficijent za obračun plaće zamjenika gradonačelnika iznosio je 4,62. Važećom Odlukom o određivanju plaće i drugih prava gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke određeno je da plaću gradonačelnika te plaću zamjenika gradonačelnika koji dužnost obavlja profesionalno čini umnožak koeficijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža, ukupno najviše za 20 posto.

Istom Odlukom osnovica za obračun plaće dužnosnika utvrđena je u iznosu od 4.491,24 kuna bruto, dok je koeficijent za obračun plaće gradonačelnika utvrđen u visini 4,66, a koeficijent za obračun plaće zamjenika gradonačelnika u visini 3,98. Novom odlukom predlaže se vraćanje koeficijenata za obračun plaće gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika koji dužnost obavljaju profesionalno na koeficijente iz 2011. godine. Dakle, za obračun plaće gradonačelnika predlaže se koeficijent 5,43, a za obračun plaće zamjenika gradonačelnika predlaže se koeficijent 4,61, dok osnovica ostaje ista – 596,09 eura bruto, odnosno 4.491,24 kuna bruto”, navodi Filipović.

Od 1. srpnja

Gradonačelnik sada ima plaću u iznosu od 3.027,78 eura bruto odnosno 1.994,78 eura neto, a po prijedlogu odluke trebao bi imati plaću u iznosu od 3.528,08 eura bruto odnosno 2.304,57 eura neto.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan koja dužnost obavlja profesionalno sada ima plaću u iznosu od 2.643,78 eura bruto odnosno 1.757,01 eura neto, a po prijedlogu odluke trebala bi imati plaću u iznosu od 3.077,73 eura bruto odnosno 2.025,71 eura neto.

Zamjenik gradonačelnika Goran Palčevski koji dužnost obavlja volonterski, odnosno zaposlen je kod drugog poslodavca, ima pravo na mjesečnu naknadu za svoj rad u iznosu od 30 posto plaće zamjenika gradonačelnika koji dužnost obavlja profesionalno. Ta mjesečna naknada sada iznosi 708,15 eura bruto, odnosno 493,30 eura neto, a u slučaju prihvaćanja prijedloga odluke iznosila bi 824,39 eura bruto, odnosno 574,27 eura neto.

“U odluci je predloženo stupanje na snagu s 1. srpnja 2023. godine, dakle, istovremeno sa stupanjem na snagu i odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika Grada Rijeke, s obzirom na to da će s tim danom službenici i namještenici biti raspoređeni na nova radna mjesta sukladno pravilnicima o unutarnjem redu upravnih tijela novoustrojenih upravnih tijela Grada Rijeke”, zaključio je riječki gradonačelnik Marko Filipović.

Ako prijedlog odluke prihvati Gradsko vijeće, u gradskom proračunu bit će potrebno osigurati dodatna sredstva u iznosu od oko 6.000 eura za 2023. godinu, piše Novi list.

Komentirajte prvi

New Report

Close