Gradit će se sustav navodnjavanja u Baranji vrijedan 19,8 milijuna kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2015. u 11:46
Foto: Thinkstock

Hrvatske vode započele su s pripremnim radovima na izgradnji sustava navodnjavanja pet tisuća hektara poljoprivrednih površina na području Baranje.

Hrvatske vode započele su s pripremnim radovima na izgradnji sustava navodnjavanja pet tisuća hektara poljoprivrednih površina na području Baranje, a projekt je vrijedan 19,8 milijuna kuna, istaknuto je u petak na sastanku u osječkom Vodno-gospodarskom odjelu (VGO) Hrvatskih voda.

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Kukić kazao je kako su se pretpostavke za izgradnju sustava stekle nedavnim završetkom izgradnje lateralnog kanala Kneževi Vinogradi-Zmajevac, vrijednog 102 milijuna kuna, a voda iz kanala će se preko 42 ustave razvoditi na pet tisuća hektara poljoprivrednih površina.

Završetak radova na sustavu navodnjavanja tih površina očekuje se za godinu dana, kazao je Kukić, ističući kako sve prisutniji ekstremi u temperaturi i vodostajima dovode do sve veće potrebe za navodnjavanjem.

Direktor osječkog Vodno-gospodarskog odjela Alen Prnjat kazao je kako o značaju projekta govori i činjenica da se u Hrvatskoj trenutno navodnjava od 15 do 18 tisuća hektara poljoprivrednih površina.

Po njegovim riječima, od planiranih pet tisuća hektara predviđeno je navodnjavanje tri i pol tisuće hektara površina velikih proizvođača i tisuću i pol hektara malih proizvođača.

U pripremi su, ističe, i drugi projekti navodnjavanja u Virovitičko-podravskoj i Osječko-baranjskoj županiji.

Predsjednik Hrvatske udruge za navodnjavanje Vladimir Džaja ocijenio je kako je izgradnja sustava navodnjavanja u Baranji najznačajniji takav projekt u posljednjih 20 godina, koji će omogućiti dodatno oplemenjivanje poljoprivredne proizvodnje te stvoriti preduvjete za uzgoj profitabilnijih poljoprivrednih kultura.

Cilj nam je da za dvije do tri godine u Hrvatskoj imamo 30 do 40 tisuća hektara površina pod sustavima navodnjavanja, rekao je Džaja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

To………..

ajde vi napišite, tko je od velikih najveći, u čijem je interesu i izgrađen lateralni kanal za 125mil.

New Report

Close