Gradić u Hrvatskoj postao šoping meka za Srbe: “Samo su dvije stvari jeftinije kod nas”

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2024. u 13:46
IZVOR: PIXSELL / AUTOR: BOBO/F.A. BOBO

Primjerice, cijena mlijeka u Srbiji je 150 dinara (1,26 euro), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa).

Građani iz pograničnih dijelova Srbije u kupovinu sve češće odlaze u najistočniji hrvatski grad Ilok. Kako kažu, dolaze po jeftiniju hranu, ali i gorivo.

Dok su prije pandemije građani Osijeka išli preko granice u Srbiju po jeftiniju hranu, kućne potrepštine i cigarete, sada mještani Bačke Palanke i okolnih sela, pa čak i Novog Sada, sve češće kupuju namirnice i gorivo u Iloku.

‘Jedino su bijeli kruh i cigarete jeftiniji kod nas. Kad trebam kupiti sir u Srbiji, moram napraviti dobru strategiju gdje pronaći nešto, a da se ne osjećam opljačkanim. Slično je s ribom. Ovdje dođemo i pokupujemo za nekoliko tjedana, kao što bismo otišli u šoping u Novi Sad. Sve je jeftinije 20 posto i više i uvijek su neka sniženja, ali zaista sniženja. U Vukovaru su još bolji marketi, ali on je ipak malo dalje’, ispričao je Nenad iz Čelareva za Danas.rs i dodao da je isti sir u istom trgovačkom lancu u Srbiji skuplji i za 20 posto nego u Hrvatskoj.

‘Primijeti se otkad su Hrvati u EU-u da paze s akcijama. Imaju jasna pravila kako se i na koji način oglašavaju akcije – ne možete recimo za jedan proizvod spustiti cijenu, pa dignuti, pa opet spustiti i reći da je to opet akcija, kao što se to kod nas radi’, kaže sugovornik iz Srbije za Danas.rs.

Prodavačica u trgovini u Iloku kaže da nikada nije bilo toliko kupaca iz Srbije. ‘Odavde smo uvijek išli u kupovinu u Bačku Palanku. Idemo i dalje jer je to veće mjesto, življe, ima i dobra pijaca, ali nikada nije bilo ovoliko ljudi iz Srbije kod nas. Mnogi koriste priliku kad ovuda prolaze i prije svega kupe hranu i sve što je potrebno za kuću. Koliko čujem, kupuje se dosta i u Vukovaru’, rekla je prodavačica za Danas.rs.

Primjerice, cijena mlijeka u Srbiji je 150 dinara (1,26 euro), dok je u Hrvatskoj oko 100 dinara (84 centa). Jogurt u Srbiji košta 180 dinara (1,52 euro), a u Hrvatskoj 140 (1,18 euro). Povoljniji su i meso, jaja, sirevi i kemijski proizvodi. U Hrvatskoj je i riba, morska i riječna, jeftinija nego u Srbiji. Kilogram šarana tako u Srbiji stoji 750 dinara (6,32 eura), a u Hrvatskoj 580 dinara (4,89 eura). Cijena junetine za gulaš od 400 grama je u Hrvatskoj barem 100 dinara manja nego u Srbiji.

Što se pak tiče goriva, dizel košta 195 dinara (1,64 eura) u Srbiji, a benzin 175 (1,48 eura), dok je u Hrvatskoj cijena dizela i benzina po litri 160 dinara (1,35 eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close