Gradi se nova Zarazna, evo što će sve biti u kompleksu koji se prostire na15 tisuća četvornih metara

Autor: Poslovni.hr , 15. studeni 2021. u 09:56
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Zarazna je kao Bolnica za kužne bolesti osnovana davne 1893. godine, a danas je središnja ustanova u borbi protiv pandemijskog koronavirusa. 

Renoviranje dnevnih bolnica zagrebačke Zarazne bolnice počinje 2022. godine, a planira se i izgradnja nove, modularne zgrade s dodatnim izolacijskim jedinicama. Novi kompleks imat će 15 tisuća četvornih metara i biti dovršen za četiri-pet godina, piše u ponedjeljak Večernji list.

Svako zlo za neko dobro pa je tako pandemija covid-19 pomogla da se osvijesti koja je važnost zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, ustanove paviljonskog tipa koja je kao Bolnica za kužne bolesti osnovana davne 1893. godine, danas središnje ustanove u borbi protiv pandemijskog koronavirusa. Na brijegu na uglu Mirogojske i Rockefellerove planira se gradnja suvremene klinike za bolesnike inficirane najtežim infekcijama, navodi dnevnik.

“Veliki su planovi za izgradnju nove, moderne bolnice, za čiju će realizaciju prema programskoj studiji trebati oko četiri do pet godina. Trebala bi imati do 15 tisuća četvornih metara površine, a u planu je znatno povećanje kapaciteta Klinike. Preko Fonda za nacionalnu obnovu i razvoj i dijelom preko Svjetske banke imamo osigurana sredstva kojima ćemo u centralnom dijelu klinike izgraditi jednu novu, suvremenu zgradu Infektivne klinike za odrasle i djecu. Vrijednost je oko 350 milijuna kuna za centralnu zgradu koja bi se čitava sastojala od izolacijskih jedinica i u njoj bi bio najveći dio Infektologije, dječje i odrasle Intenzivne te nova Radiologija”, objašnjava prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike.

Neke stare postojeće zgrade morat će proći veću rekonstrukciju. Projekt će ići sporije i zbog toga što su dva velika potresa zaposlila sve kapacitete u građevinskoj struci.

Dok se za novu kliniku obavljaju pripremne radnje, već je u izvedbi projekt dnevnih bolnica te se jedna kompletna zgrada renovira, također sredstvima iz europskih fondova. Vrijednost je 50 milijuna kuna.

“Projektna dokumentacija u završnoj je fazi i renoviranje te zgrade počet će krajem idućeg proljeća”, najavljuje prof. Markotić.

Riječ je o bespovratnim sredstvima za projekt “Ulaganje u učinkovitost i pristupačnost dnevne bolnice Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’”. Financira ga EU iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Poziva na dodjelu bespovratnih sredstava “Poboljšanje isplativosti i pristupa dnevnim bolnicama i/ili dnevnim kirurgijama”.

Klinika će u okviru projekta provesti rekonstrukciju i opremanje paviljona II, unutar bolničkog kompleksa, za potrebe dnevne bolnice te tako doprinijeti unapređenju dostupnosti i učinkovitosti liječenja, donosi Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close