Građevinska inspekcija zatvori jedno gradilište, nikne pet novih: Zašto plaćati kad možete kampirati besplatno?

Autor: Poslovni.hr , 23. lipanj 2023. u 09:35
Foto: Matko Begovic/PIXSELL

Šume nestaju i zbog bespravnih kampova.

Cijela Istra nažalost je poznata po bespravnoj gradnji. Građevinska inspekcija zatvori jedno gradilište, nikne pet novih. Unutrašnjost istočnog dijela Poluotoka posebice je uništena nelegalnim objektima, piše HRT. Šume nestaju i zbog bespravnih kampova.

Kad može susjed, mogu i ja

Da je istočna Istra leglo divlje gradnje, dobro je poznato. No razmjeri toga uvijek iznenade. Posljednja legalizacija bespravnih objekata, zatečenih po stanju iz 2011., dala je vjetar u leđa mnogima, niklo je na tisuće novih.

Koje li ironije. Kuće dvaju Slovenaca, jedna nije legalizirana i vjerojatno će biti srušena, udaljena je tek nekoliko metara od druge, koju je Zakon legalizirao, a obadvije su udaljene tek nekoliko metara od mora, u Peruškima. Vlasnik novoizgrađene vodi se mišlju, kad može susjed, mogu i ja.

“Evo nas s druge strane kuće i našli smo se u pravom malom nelegalnom kampu”, rekla je HTV-ova novinarka Jasminka Kalčić.

Jer, zašto plaćati kad možete kampirati besplatno?

Usprkos zakonu
Općinari, kažu, znaju za kamp, ali nemoćni su.

“Mi kao lokalna zajednica možemo napraviti jako malo. Već godinama samo evidentičari, statističari bespravne gradnje, prosljeđujemo prema građevinskoj inspekciji, prema šumarskoj inspekciji na daljnje postupanje”, istaknuo je načelnik općine Marčana Predrag Pliško.

Državni inspektorat zna za kamp.

“Inspekcija će otići tamo i vidjeti zaista o čemu se radi, u ovome trenutku vam ne mogu reći detalje ali vam mogu reći da će od sutra biti tamo i započeti inspekcijski nadzor”, poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.

Vlasnici su mahom stranci, Slovenci, ima i Austrijanaca, Nijemaca, doznajemo u općini. Grade čvrste objekte, postavljaju videonadzor, dižu ograde. No, ima i domaćih. Jedan gospodin ipak je odustao od nastupa pred javnosti. I on i supruga djelatnici su u kulturi, iz unutrašnjosti Hrvatske. Ljetuju bespravno po mjesec dana jer, kažu, to rade svi pa će i oni.

Vjeruju da će im biti legalizirano. Ove su godine vlasnici parcela iz Peruški uredili put za prodaju svojih parcela, kroz šumu, parcele će se zasigurno dobro prodati jer se nalaze uz more. I tako šume u zaštićenome obalnom pojasu dobivaju stalno nove putove, kampove, vile. Zakonu usprkos.

Komentirajte prvi

New Report

Close