Građevinari s 26 posto više novih narudžbi u odnosu na 2020. godinu

Autor: Jadranka Dozan , 05. rujan 2021. u 22:00
Foto: VJERAN ŽGANEC ROGULJA/PIXSELL

Vrijednost novonaručenih radova od građevinara s više od 20 zaposlenih do sredine godine je premašila 13,3 milijarde kuna.

Vrijednost novih narudžbi koje su građevinske tvrtke i obrti s više od 20 zaposlenih sklopile s naručiteljima u prvom polugodištu za više od četvrtine (26,2%) premašuje one ugovorene na području Hrvatske u istom lanjskom razdoblju.

To je u većoj mjeri rezultat ubrzanja godišnjeg rasta u drugom tromjesečju na čak 44,5%, dok je u prvom kvartalu vrijednost narudžbi građevinskih radova povećana 18 posto, pokazuju najnoviji podaci državnih statističara.

Prema DZS-u, vrijednost novonaručenih radova od građevinara s više od 20 zaposlenih do sredine godine je premašila 13,3 milijarde kuna, od čega se na zgrade odnose 6,2 milijarde, a na ostale građevine 7,1 mlrd. kuna.

Istodobno, vrijednost izvršenih radova koje su ti poduzetnici izvršili sa svojim radnicima u prvih pola godine za 18% je veća nego lani. Te su tvrtke i obrti izvršili radove vrijedne 14,5 milijardi kuna, od čega su 10,5 oni ostvareni s vlastitim radnicima, a 4 mlrd. s podizvođačima.

Pri izvršenju tih radova utrošeno je materijala, gotovih proizvoda za ugradnju te goriva i energije u vrijednosti 3,2 milijarde.

U strukturi vrijednosti izvršenih radova nešto više od 45 posto odnosi se na zgrade (uz predvladavajuće nestambene), a kod ostalim građevina vrijednošću radova prednjače oni u prometnoj infrastrukturi, s 35% udjela u ukupnim radovima.

Komentirajte prvi

New Report

Close