Grade prvu tvornicu za preradu GMO free soje u RH

Autor: Branimir Bradarić/VL , 14. veljača 2021. u 22:00
Foto: KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL

Ovih je dana proizvođačima soje predstavljen projekt Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, u Drenovcima, trebao bi niknuti prvi hrvatski Centar za preradu GMO free soje u Hrvatskoj, ocijenjen kao strateški projekt u toj županiji, koja mu je i nositelj projekta, općina Drenovci je partner, a županijska Razvojna agencija suradnik.

Ovih je dana proizvođačima soje predstavljen projekt Izrada projektno-tehničke dokumentacije Centra za preradu GMO free soje, vrijedan više od 1,4 milijuna kuna (85% bespovratno sufinancira EU).

“Mi smo sposobni proizvesti kvalitetnu soju, a ne uvoziti. Zadovoljan sam jer je to baš u Cvelferiji, u našim Drenovcima. Poljoprivrednici su se odlučili za soju, a i tražena je u Europi”, kaže župan Božo Galić.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić rekao je da će se kroz projekt izgraditi tvornica u kojoj će se godišnje prerađivati 30.000 tona soje. No, projekt ima širi značaj jer uz preradu soje brine i o zdravlju ljudi i očuvanju okoliša.

“Poljoprivredni institut Osijek, kao partner, skrbit će za hrvatski genetski potencijal sjemena soje. Projekt je u fazi izrade projektno-tehničke dokumentacije te se očekuje ishođenje građevinske dozvole, raspisivanje natječaja do kraja godine te početak gradnje pogona.

Namjeravaju se stvoriti preduvjeti za označavanje GMO free soje te stvoriti proizvođačku organizaciju kroz koju će proizvođači ostvarivati više stope zarade na dobrom sjemenu i zrnu vrhunske soje”, ističe Matić.

Komentirajte prvi

New Report

Close