Građanima dostupne dvije nove i osam nadograđenih e-usluga

Autor: Suzana Varošanec , 23. lipanj 2023. u 12:02
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Izrada ovog digitalnog sustava od velike je važnosti svim članovima Hrvatske komore inženjera građevinarstva koji ga koriste u svakodnevnom radu.

Građani mogu predati zahtjeve za ishođenje dozvola za gradnju i uporabu građevina putem Informacijskog sustava prostornog uređenja (ISPU), pa to već čini oko 200 njih po danu, dok putem istog projekta koji razvija i nadograđuje novim e-uslugama Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovne jednako tako svi mogu pratiti sve promjene u prostornim planovima, zatim dobiti informacije o potencijalnim lokacijama gradnje te pristupiti bazi podataka o energetskim certifikatima koja broji ukupno njih oko 300.000.

Pored toga izrada ovog digitalnog sustava od velike je važnosti svim članovima Hrvatske komore inženjera građevinarstva koji ga koriste u svakodnevnom radu, a od ove godine sva su gradilišta u Republici Hrvatskoj u potpunosti digitalizirana, kako ističe predsjednica Hvatske komore inženjera građevinarstva Nina Dražin Lovrec.

Međutim, to je tek dio rezultata digitalazacije unutar dva sektora – graditeljstvu i prostornom uređenju, inače predstavljenih na ovotjednoj završnoj konferenciji projekta “Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“. Ukupna vrijednost projekta razvoja ISPU-a europskim sredstvima iz OPKK iznosi 17,5 milijuna eura, dok će se njegov daljnji razvoj do 2026. nastaviti sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti što je i potvrđeno na konferenciji.

Nadogradnja 8 e-usluga

Prema načelniku sektora za razvoj ISPU-a Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Alenu Grabaru u sklopu projekta financirana je nadogradnja 8 e-usluga. To su GEOportal, ISPU-lokator, eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eArhiv i eEnergetski certifikat te uvođenje dvije nove: eProstorna inspekcija i eGrađevinski dnevnik.

U sklopu projekata održano je i niz edukacija za korisnike diljem zemlje, a Grabar je istaknuo da su najnovijom suvremenom opremom opremljeni  i svi lokalni uredi i županijski zavodi koji se bave poslovima prostornog planiranja i graditeljstva.

Danas sustav dnevno već koristi oko 50 tisuća korisnika, dok GEO portal, koji je ujedno i sabirnica svih e-usluga, bilježi 110 milijuna pregleda po mjesecu.

Modul eKatalog obuhvaća 7535 prostornih planova, eGrađevinski dnevnik bilježi 3500 digitalnih građevinskih dnevnika otvorenih u prvih 6 mjeseci 2023. godine, eEnergetski certifikat sadrži 300.000 energetskih certifikate, eNekretnine čak 1,5 milijuna kupoprodajnih ugovora prometa nekretnina i modul eArhiva 2,2 milijuna dozvola o gradnji (od 1968. do 2015.) Uz 2,6 milijuna digitalno potpisanih dokumenata u sustavu eDozvola, konkretnije s njih 948.217, ukupno je tri i pol milijuna dokumenata, a bilježi se 1.500 prijava na dan, uključujući 200 predanih zahtjeva po danu.

Digitalni napredak

Na konferenciju su sudjelovali i državna tajnica Dunja Magaš iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, te državni tajnik Nikola Modrušan iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

„Cilj nam je administrativno rasteretiti građane te postići veću učinkovitost i ekonomičnost u radu javne uprave. Digitalizacija stoga ima ključnu ulogu u svim politikama pa je tako nezaobilazna i u sektorima graditeljstva i prostornoga uređenja“, kazala je Magaš.

„Digitalni napredak mijenja naše društvo i gospodarstvo te je nezaobilazan dio današnjeg doba. Da bi digitalizacija postigla svoju svrhu, potrebno je da  svaka e-usluga pronađe put  do korisnika kojem je namijenjena“, poručio je državni tajnik Modrušan.  

 

Komentirajte prvi

New Report

Close