Građani zaprimili hrpu sumnjivih SMS poruka, iz policije objasnili što napraviti

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2021. u 11:34
Foto: Michael Kappeler/dpa-pool/dpa /DPA/PIXSELL

Posljednjih dana mnogi Puljani dobili su SMS poruke kojima ih se obavještava da imaju govornu poštu koju mogu provjeriti na određenoj web stranici. U porukama se nalazi i link na spomenute stranice. Neki građani takve su poruke dobivali i više puta dnevno, uvijek s različitog broja mobitela.

Nije nam poznato je li netko pokušao provjeriti govornu poruku, a nije ni Policijskoj upravi istarskoj, gdje kažu da takvih prijava nije bilo, piše Glas Istre.

“Radi se o Smishing pojavnom obliku internetske prijevare kada prevarant pokušava doći do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke, a koji bi se kasnije mogli iskoristiti za izvršenje nekog drugog kaznenog djela.

Počinitelji koriste socijalni inženjering da bi došli do žrtvinih osobnih podataka, preuzeli kontrolu nad korisničkim računima, ukrali osobni identitet žrtve, izvršili nedozvoljene bankovne transakcije. Najčešće se u ovakvim slučajevima oponašaju tvrtke kao što su teleoperateri ili banke. U slučaju koji navodite radi se o napadu putem SMS poruke koji u tekstualnom dijelu poruke sadržava poveznicu odnosno zloćudni softver”, inačica FluBota nazvan Voicemail, objašnjavaju iz PU istarske.

Poveznica u navedenoj poruci, objašnjavaju dalje, usmjerava na aplikaciju Voicemail koju korisnik treba instalirati na svoj mobilni telefon da bi bio u mogućnosti preslušati navodnu poruku u govornoj pošti.

MUP TV YouTube kanal

“Nakon instalacije aplikacije, zloćudni softver (malware) preuzima kontrolu nad pojedinim funkcijama mobilnog telefona. Ukoliko je netko od građana preuzeo navedenu aplikaciju, savjetujemo da se obrati IT stručnjaku da bi se uklonio zloćudni softver. Savjetujemo građanima da ne otvaraju sumnjive poveznice koje su zaprimili putem SMS-a ili putem pretinca elektroničke pošte. Više savjeta o tome kako se zaštiti od različitih oblika internetskih prijevara mogu pronaći na MUP TV YouTube kanalu ili na službenim stranicama MUP-a”, odgovaraju iz Policije.

Komentirajte prvi

New Report

Close