Dan D za ovrhe: Građani ne mare za apele Fine

Autor: Suzana Varošanec , 25. rujan 2020. u 07:30
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Od pokretanja usluge e-Blokade za građane (travanj 2020.) do danas, ukupno je 16.454 građana koji su se barem jednom prijavili u aplikaciju e-Blokade putem e-Građani.

Zadnje brojke o građanima koji podacima o ovrhama – Fininoj aplikaciji e-Blokade, pristupaju na osnovu korištenja sustava e-Građani (u njemu je inače nešto više od 1,1 milijun ljudi) još nisu ni blizu željene razine. Barem ne one koja bi odgovarala veličini izazova koji nosi datum 19. listopada koji je za ovrhe svojevrsni Dan D. Tada se, nakon višemjesečnog zastoja ponovo aktiviraju blokade računa zbog nastavka provedbe ovrhe na novčanim sredstvima. Upućeni tvrde kako to ukazuje na problem duboko ukorijenjen u prisilnoj naplati dugova – pasivnost ovršenika, tako da ih ne čudi da na masovniju reakciju još ne nailaze u novije vrijeme opetovani pozivi Fine svim građanima koji imaju nepodmirenih dugovanja ili misle da je neki vjerovnik pokrenuo prisilnu naplatu njihovoga duga, da besplatno putem sustava e-Građani provjere, očekuju li ih neke ovrhe.

Od pokretanja usluge e-Blokade za građane (travanj 2020.) do danas, ukupno je 16.454 građana koji su se barem jednom prijavili u aplikaciju e-Blokade putem e-Građani. Također, 9167 građana u istom je razdoblju putem ove aplikacije preuzelo barem jedan dokument koji se odnosi na provedbu ovrhe.

U rujnu, i to od 1. do 23., Fininom sustavu putem e-Građana pristupilo je 6312 građana, odnosno to je broj onih koji su se barem jednom prijavili u ovu aplikacij, dok je 2440 onih koji su preuzeli barem jedan dokument.

“Broj raste, što je dobro, iako ne onoliko koliko bismo voljeli”, kažu u Financijskoj agenciji.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close