Građani na području Zagreba prijavljuju da su dobili poziv za vojsku. MORH je odgovorio o čemu se radi

Autor: Poslovni.hr , 16. veljača 2024. u 09:32
Foto: Josip Regovic/PIXSELL/Ilustracija

U ovom ciklusu je pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije

Ministar obrane Ivan Anušić nedavno je najavio je da se radi na tri scenarija dužine vojnog roka o čije se ponovnom uvođenju već neko vrijeme spekulira. U međuvremenu, kako javlja N1, neki građani javljaju kako im stižu pozivi za vojnu vježbu. Poslali su upit Ministarstvu obrane Republike Hrvatske (MORH) koje je za N1 poručilo da je riječ o planiranoj aktivnosti pripadnika pričuvnog sastava Hrvatske vojske

“Konkretno, u ovom ciklusu na osmodnevno osposobljavanje je pozvano ključno osoblje Zapovjedništva 1. pješačke pukovnije – Zagreb, odnosno 26 razvrstanih pričuvnika, koji su većinom vojni obveznici stariji od 45 godina”, rekli su za N1 u MORH-u.

Inače, dodaju iz MORH-a, obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se s ciljem podizanja razine njihovih vještina za uspješnu provedbu zadaća, a težište u obuci odnosi se na pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja.

“Pozivanje pričuvnika se radi prema potrebama Oružanih snaga Republike Hrvatske. Osposobljavanje traje osam dana, i može trajati najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. Pozivaju se samo razvrstani pričuvnici, a to su vojni obveznici koji su odslužili vojni rok, bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno-stručna specijalnost i imaju priopćen raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske”, dodatno je pojašnjen razlog slanja poziva.

Nedavno je Anušić izjavio da vojna izobrazba nema alternative.

“Vojna izobrazba nema alternative, ili je imamo ili je nemamo, civilna zaštita to ne može zamijeniti. U slučaju vojne ugroze, svi muškarci od 18 do određenih godina su vojni obveznici, mogu biti mobilizirani, imali vojnu izobrazbu ili nemaju. S njom će biti svakako lakše”, odgovorio je Anušić na pitanje je li ovo priprema za eventualni sukob većih razmjera koji prijeti Europi i svijetu.

Također je rekao da do uvođenja vojnog roka ne bi došlo ove godine jer su potrebni ozbiljni infrastrukturni zahvati unutar sustava objekata oružanih snaga, tj. vojarnama i smještajnim kapacitetima, dodao je ministar.

Komentari (9)
Pogledajte sve

svi ste svi sluge dalmatinski

 

mene samo brine sta cu da karam jer ne zelim da se mesam bas sa svakim..

pozdravite mi zagorskoga retarda

Mnogo je serba u hr koje treba da se brani

New Report

Close