Grad u Hrvatskoj dobio skulpturu Mercedesa isklesan u kamenu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. lipanj 2024. u 12:22
foto: unsplash

U veljači je nekoliko mladih kipara iz Hrvatske, Danske i Slovenije došlo tjedan dana raditi na spomeniku.

Poput minijaturnog Mount Rushmorea starinski mercedes izranja iz vapnenačke gromade na rubu Imotskog. 

Skulptura u prirodnoj veličini počast je tisućama emigranata koji su se ponosno vratili kući iz Njemačke za volanom jedinstvenog statusnog simbola.

Kao i mnoga siromašnija područja diljem jugoistočne Europe, Imotski je 1960-ih i 1970-ih slao tisuće svojih sinova i kćeri kao “gastarbajtere” na rad u Njemačku. 

Za one koji su se vratili kući vozeći Mercedes-Benz smatralo se da su uspjeli.

“Bio je to simbol uspjeha, svatko tko ga je imao mogao je birati djevojke ili sjediti u prvom redu u crkvi”, rekao je Ivan Topić koji je 18 godina radio na građevini u Frankfurtu prije nego što se 1997. vratio u Imotski. 

Topić je idejni začetnik spomenika i tvrdi da robusna izdržljivost vječne “Minike”, kako se ovdje naziva klasična limuzina W115 iz 1960-ih, oslikava kvalitete ljudi iz tog škrtog kraja.

“Taj je automobil bio daleko ispred svog vremena, a moderan je čak i danas”, rekao je za AFP dok je pomagao radnicima da završe spomenik u bijelom kraškom kamenu.

Grad pun mercedesa

Imoćani su i dalje veliki obožavatelji toga vozila. Polovica od 16.000 registriranih automobila na tom području su mercedesi.

Osim što je sinonim uspjeha, Mercedes-Benz se duboko ukorijenio u identitet regije i njezinih ljudi, rekao je Mislav Rebić koji je osmislio dizajn spomenika.

Siromašni poljoprivredni kraj desetljećima je bio obilježen iseljavanjem, što traje i danas.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća gotovo petina stanovništva Imotskog radila je u inozemstvu, a samo u Njemačkoj ih je živjelo oko 9000.

“Otišli su tražeći posao kako bi kupili kravu, bicikl”, rekao je Topić za AFP. Ali kako se cestovna mreža tog područja razvijala, vraćali su se s automobilima. 

“Kupili bi mercedes, odvezli ga kući i ostavili u nasljedstvo. On je bio nešto što smo kupili i ostavili djeci, a oni će ga ostaviti svojoj”, rekao je.

S obzirom na njegov kultni status, Topić je rekao da mu je očito da bi spomenik u obliku mercedesa bio savršen znak zahvalnosti za žrtve koje su podnijeli lokalni gastarbajteri. 

Zna Topić ponešto o tim autima. I sam ih posjeduje nekoliko, uključujući i model iz 1929. godine i na čelu je imotskog Mercedes kluba koji broji impresivnih 230 članova.

Uspio si

Ali nisu svi dijelili Topićev entuzijazam pa je ideji trebao nekoliko godina da zaživi. 

No, čim su radovi krenuli interes za neobičan spomenik brzo se proširio, čak i izvan granica Hrvatske.

U veljači je nekoliko mladih kipara iz Hrvatske, Danske i Slovenije došlo tjedan dana raditi na spomeniku.

“Mercedes simbolizira sigurnost i naše ljude koji su iznikli iz ovog (krškog) kamena”, rekao je Nediljko Đuka, povratnik iz Australije. 

Stipan Bušić, koji je pomogao oko spomenika, rekao je da takvog nema nigdje u svijetu.

“Ovdje mercedes znači sve. Kad ga kupiš, možeš biti miran – ‘Uspio si!”, rekao je Bušić koji ih i sam ima tri.

Komentirajte prvi

New Report

Close