Grad raspisao natječaj za prodaju 26 nekretnina: Cijene od 1.000 do 118.000 kuna

Autor: Poslovni.hr , 23. srpanj 2019. u 10:21
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Nasljednici se odrekli kuća, gradu su teret pa ih prodaje.

Grad Ilok raspisao je natječaj za prodaju 26 nekretnina u vlasništvu Grada, a nalaze se u Iloku, Šarengradu i Bapskoj. Tržišnu vrijednost nekretnina procijenili su Ministarstvo financija i Centar za vještačenje i procjene d.o.o. Uglavnom je riječ o kućama s dvorištem i oranicama, no na prodaju su oglašena i četiri pašnjaka. Zainteresirani ponuditelji trebaju ponude dostaviti pisanim putem te uplatiti 500 kuna jamčevine na žiro-račun Grada Iloka.

''Kada se nasljednici nekretnina na ostavinskoj raspravi odreknu nasljedstva i ne žele ga uzeti, one po zakonu pripadnu Gradu. Dakle, ne možemo to odbiti čak i kada bismo htjeli, a takvih je slučajeva u posljednje vrijeme sve više'', objasnila je za Glas Slavonije gradonačelnica Marina Budimir kako je Grad došao u posjed tih nekretnina i zašto ih prodaje.

Nasljednici takvih nekretnina ili više ne žive u Iloku, ili ne žele preuzeti odgovornost za njih ili im, jednostavno, ne trebaju, a Gradu te nekretnine predstavljaju opterećenje jer ih treba održavati. Neke su kuće u boljem stanju, neke su derutnije i u njih je nužno dosta ulagati.

''S druge strane, imamo izraženu potrebu mladih obitelji koje bi možda gradile nešto na tom području, a treba uzeti u obzir kako se neke od kuća koje prodajemo nalaze na dobroj lokaciji. Ako bi netko odlučio graditi novu kuću izvan građevinske zone, trebao bi riješiti pitanje cjelokupne infrastrukture, dovesti plin, vodu, struju i ceste. Istodobno bi nam ove kuće, među kojima su neke u središtu grada, ostale prazne i neodržavane'', naglasila je gradonačelnica.

Gradsko vijeće Iloka prethodno je dalo suglasnost na prodaju tih nekretnina, držeći kako će za bar neke od njih biti zainteresiranih kupaca. Budimir je istaknula kako bi oglašena zemljišta mogla naići na interes mladih Iločana, ali ne isključuje ni mogućnost da se netko, dolazeći do nekretnine na taj način, doseli u Ilok.

''Bio bi to korak kojim bi malo promijenili sliku grada. S obzirom na to da nam proračunska sredstva ne dopuštaju investiranje u te kuće, nismo u prilici opremiti ih ili obaviti bilo kakve intervencije, poput zamjene oluka ili riješiti pitanje trošnih fasada. Stoga držimo kako bi na ovaj način mogli animirati ljude da ih kupe po povoljnoj cijeni te potom uređuju'', navela je Budimir, uz poruku da većina nekretnina ima komunalne priključke što im daje na vrijednosti.

Rok za podnošenje pisanih ponuda je 15 dana, a ugovori o kupoprodaji bit će sklopljeni u roku od 15 dana nakon što Povjerenstvo za prodaju nekretnina izabere najpovoljnije ponuditelje. Informacije o nekretninama koje su predmet natječaja građani mogu dobiti u iločkom Upravnom odjelu za opće i pravne poslove.

Cijene se kreću u rasponu od 1.000 kuna (na koliko je procijenjena kuća u Bapskoj) do 118.000 kuna (kolika je vrijednost kuće s dvorištem i oranicom u Iloku). Većinu nekretnina Grad Ilok prodaje za 5.000 do 24.000 kuna. Koliko će biti zainteresiranih nitko ne želi procjenjivati, ali čelništvo Iloka nada se da će prodati bar dio nekretnina koje su se protiv njihove volje i interesa našle u vlasništvu Grada.

Komentirajte prvi

New Report

Close