Grad Mali Lošinj sa strateškim dokumentom za razvoj održivog turizma

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. ožujak 2013. u 19:44
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Program održivog razvoja turizma Grada Mali Lošinj izradio je zagrebački Institut za turizam slijedeći metodologiju Svjetske turističke organizacije-UNWTO za održivi razvoj turističkih destinacija.

Grad Mali Lošinj jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji se strateški odredio prema održivom razvoju i odgovornom turizmu na svom području usvojivši ovog tjedna dva strateška dokumenta kojim se to definira, Plan ukupnog razvoja grada za razdoblje od 2013. do 2020. te Program razvoja održivog turizma Grada Malog Lošinja, doznaje se iz Grada i Turističke zajednice Malog Lošinja.

S oba se ta dokumenta valorizira ljepota, očuvanost prirodnog okoliša i kulturnog nasljeđa te dosegnuta razinu turističkog razvoja, a dijelom su rezultat i dugogodišnje suradnje Grada i Turističke zajednice na 'gradnji' destinacijskog brenda "Lošinj – Otok vitalnosti" koji počiva na ideji održivosti i kojim se Lošinj promovira kao destinacija "životne energije i dobrog osjećaja".

Program održivog razvoja turizma Grada Mali Lošinj izradio je zagrebački Institut za turizam slijedeći metodologiju Svjetske turističke organizacije-UNWTO za održivi razvoj turističkih destinacija.

Temelji se i na reprezentativnom istraživanju "Stavovi lokalnog stanovništva o turizmu" te na pregledu stanja destinacije prema indikatorima UNWTO-a u kojima su kroz strukturirane intervjue sudjelovali predstavnici različitih interesnih skupina u Gradu.

Program sadrži 30 projekata grupiranih u projekte zaštite prirodnih resursa (15 projekata), projekte zaštite socio-kulturnih resursa (pet projekata) i projekte gospodarske održivosti (10 projekata), a razvoj održivog turizma u Gradu Mali Lošinj podrazumijevat će i kontinuiran proces građenja konsenzusa svih nužno uključenih dionika, stalan monitoring utjecaja i uvođenja korektivnih mjera te predano i snažno političko vodstvo.

I taj Program kao i Plan ukupnog razvoja Grada Malog Lošinja za razdoblje 2013.-2020. temelji se i na partnerstvu javnog i privatnog sektora bez čega nema održivog, dugoročnog razvoja.

Uz te Grad mali Lošinj već ima 14 drugih strateških dokumenata, među kojima je i projekt Miomirisa i okusa Lošinja do 2015., projekt promocije zdravstvenog turizma, Master plan razvoja turizma za cluster Mali Lošinj, Plan gospodarenja otpadom, Program razvoja ruralnog turizma, Studiju razvoja cikloturističke ponude otoka Lošinja i druge.

Komentirajte prvi

New Report

Close