Ruski investitor želi uložiti 150 milijuna eura, a Grad koči gradnju novog hotela

Autor: Marija Crnjak , 29. kolovoz 2019. u 12:41
FOTO: 3LHD

Nema ni komentara o tome što uglavnom zbog sporosti administracije i nedonošenja odluka projekt zasad kasni najmanje dvije godine.

Projekt gradnje hotela Hotela Belvedere u Dubrovniku, hotela čiji je luksuz od 7* trebao nadmašiti sve postojeće objekte, opako je zapeo, jer Grad nikako da donese izmjene GUP-a, bez kojih nema dozvola. U Gradu tvrde da ga ne mogu donijeti bez utvrđivanja granice pomorskog dobra, dok iz Ministarstva mora ističu da to nije uvjet.  Investitor, ruski oligarh Viktor Vekselberg koji u hotel planira uložiti 1,5 milijuna eura po ključu, u projektu Studija 3LHD teškom oko 150 milijuna eura, zasad se ne želi izjašnjavati o problemu.

Nema ni komentara o tome što uglavnom zbog sporosti administracije i nedonošenja odluka projekt zasad kasni najmanje dvije godine. Neslužbeno, doznajemo da čeka poziv nadležnih, kako bi se postigao dogovor i stvorili uvjeti za dobivanje dozvola za gradnju hotela koju je podržao čak i UNESCO u studiji utjecaja na baštinu još u studenom 2018. U javnost je, međutim, istupio arhitekt Marko Dabrović, suosnivač 3LHD-a i Dubrovčanin. Povod je bilo ponovno povlačenje odluka o izmjenama Prostornog plana i GUP-a na sjednici gradskog vijeća.

Detalj razdora
"Dobili smo sve suglasnosti na naš projekt, od Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, svih ministarstava, i samo su gradski vijećnici trebali izglasati izmjene. Međutim, točka je povučena s vijeća jer je navodno postojao problem s granicom pomorskog dobra, iako ona nije nikakav problem za izmjene plana", pojasnio je Dabrović koji smatra da se svi boje donijeti odluku o početku projekta. Podsjetio je da danas na ruševnom objektu bivšeg Belvedera postoji toranj od 18 katova, dok hotel koji je projektirao njegov tim ima tek šest etaža.

 

Franković

Spremni smo staviti točku izmjena GUP-a kada bude definirana granica pomorskog dobra.

Belvedere je jedini projekt u Hrvatskoj za koji je izrađena Procjena utjecaja na baštinu (HIA) pa i UNESCO ocjenjuje da će gradnja bitno popraviti stanje u prostoru. Hotel bi trebao imati značajno manje soba nego što je ranije planirano. Prema dosadašnjim prostornim planovima trebao je imati 600 kreveta, garažu s 500 parkirališnih mjesta te kongresnu i koncertnu dvoranu. Zapravo, nakon odluke UNESCO-a u studenom 2018. nije donesena nikakva odluka nadležnih. Izmjene GUP-a s dnevnog reda gradskog vijeća prvi put su skinute u siječnju 2019. godine. 

Stav Grada
Iz Grada Dubrovnika u srijedu su nam odgovorili da je Grad spreman staviti točku izmjena GUP-a vezanu uz hotel Belvedere u onom trenutku kada bude definirana granica pomorskog dobra. "Iz prezentiranog projekta dio obuhvata se po našem mišljenju nalazi unutar same granice pomorskog dobra, a kako ista granica još nije definirana, smatramo da bi same izmjene i dopune GUP-a Grada Dubrovnika na području Belvedera bile kontraproduktivne ako bi ih se ponovno trebalo usklađivati s granicama pomorskog dobra", pojašnjavaju u Gradu.  

 

1,5 milijuna

eura po ključu planira u hotel uložiti ruski investitor

'Granica nepotrebna za GUP'
U Ministarstvu mora, međutim, ističu da postupak donošenja prostornih planova nije vezan uz utvrđivanje granice pomorskog dobra. Granica pomorskog dobra utvrđuje se sukladno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama te Uredbe o postupku utvrđivanja granice pomorskog dobra. 

"Na zahtjev zainteresirane stranke izrađuje se prijedlog granice od teritorijalno nadležnog županijskog povjerenstva za granice pomorskog dobra, u konkretnom slučaju Povjerenstva za granice pomorskog dobra Dubrovačko-neretvanske županije, te se on dostavlja  Povjerenstvu za granice Ministarstva koje u donosi rješenje o utvrđenoj granici.  Utvrđenom granicom pomorskog dobra ne ograničava se mogućnost planiranja i prostornog razmještaja zahvata, stoga utvrđivanje granice pomorskog dobra ne predstavlja preduvjet za donošenje prostornih planova, zaključuju u Ministarstvu. 

Komentari (5)
Pogledajte sve


Korupcija, reketare investitora, smjestim im i sve ih pohapsit.

Ostala bi drzava bez svih institucija da pohapsis sve lopove 🙂

Korupcija, reketare investitora, smjestim im i sve ih pohapsit.

Koji cirkus rade nesposobnjakovići na svim nivoima vlasti. Otjerat će svakog investitora. Boli njih patka, oni ionako žderu s državnih jasala. A tek šta rade onom investitoru na Srđu.

Prostorno planiranje i urbanizam iz JLS, prenjeti u nadležnost Minstarstva. Sve je digitalizirano i jednostavno vidljivo.

New Report

Close