Grad daje 100.000 kuna za kupnju kuće, sufinanciraju preuređenje, potiču poljoprivredu…

Autor: Poslovni.hr , 15. srpanj 2020. u 08:49
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Mjeru je do sada iskoristilo tek dvoje mladih obitelji.

Osim nepovratnog novca za kupnju kuće, sufinancira se i preuređenje. Ideja ima mnogo, pa uz doseljavanje potiču i obrađivanje zapuštenih polja.

Ivo Majić se iz Solina sa suprugom i desetero djece preselio u Vrbovsko. “Čuli smo da grad daje poticaje, onda smo došli vidjeti kako bi to bilo živjeti ovdje, kakvo je to mjesto, odgovara li onome što smo željeli, i bili smo oduševljeni”, kaže Majić.

Sada čekaju raspisivanje natječaja i nadaju se kupnji kuće. “Bez tog novca, to bi već bio problem: bez obzira što imaš kuću, ne možeš živjeti u njoj jer je prehladno, ovako imamo neki početak uređenja kuće”, napominje, za Dnevnik.hr

Mjeru je do sada iskoristilo tek dvoje mladih obitelji. Poticaj ide i ove jeseni. Osim iznosa od 100 tisuća kuna za kupnju kuće, u ovoj godini spremna su još dva natječaja.

Doseljavanje u Vrbovsko 

Svi koji dođu ili pak ostaju ovdje imaju što raditi. Ovog su proljeća mještani dobili sadnice krušaka i jabuka kao i sjemenski krumpir.

Josipa Krizmanić iz Vrbovskog primila se posla. “To je mladi krumpir i izvrstan je. Za sada smo zadovoljni”, kaže.

“Odluka o natječaju precizna”

Gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić ne misli da je odaziv na natječaje slab, već kaže da je odluka o natječaju precizna i da ne može doći do manipulacije.

“Prošle godine smo imali dvije obitelji, ove godine raspisujemo još jedan natječaj. Uvijek je dobro dobiti kvalitetnu obitelj, da odlukom pogodimo ono što bi željeli”, ističe.

Kaže kako im je bitno da ljudi koji dolaze budu kreditno sposobni i da mogu kupiti nekretninu koja košta između 200.000 i 300.000 kuna.

S druge pak strane, stanovnici kao da su jedva čekali poticaj za obradu zemlje. “U ovoj koronakrizi smo im to omogućili. Odazvalo se više od 800 obitelji i podijelili smo više od 22 tone krumpira. S tom mjerom nastavljamo i dalje. Posadili smo tri tone krumpira na šest hektara”, kaže.

Komentirajte prvi

New Report

Close