Grad Bjelovar nagodinu ukida sve papirnate formulare

Autor: Darko Bičak , 18. siječanj 2018. u 22:00
Gradonačelnik i predstavnici tvrtki IN2 i Libusoft, Foto: PD

U izgradnju informatičkog sustava ulaže se milijun kuna, posao rade IN2 i Libusoft.

Grad Bjelovar bi naredne godine trebao postati prvi i jedini potpuno digitalizirani grad u Hrvatskoj. Naime, kako najavljuje gradonačelnik Dario Hrebak, Bjelovar će uložiti oko milijun kuna u projekt e-Bjelovar na kojem će raditi informatičke tvrtke IN2 te Libusoft Cicom. Hrebak ističe kako će se digitalnim putem moći obaviti stotinjak poslovnih procesa, a čime će se ostvariti uštede u poslovanju, transparentnosti u trošenju novca, ubrzati procesi unutar Gradske uprave, ali i brže rješavati poslovi s građanima.

“Očekuje se da će se digitalizacijom upravo učinkovitost u radu službenika povećati za 30 posto te, dakako, smanjiti troškovi. Grad Bjelovar kreće od sebe, postaje brži i učinkovitiji kako bismo stvorili okruženje za stvaranje i rast, za dinamično gospodarstvo”, navodi Hrebak.

Kao najbolji primjer što će e-Bjelovar donijeti navodi obradu dokumenata koje građani dostavljaju u pisarnicu Grada, a na koje se potom udara štambilj, skenira ih se te se digitalno prosljeđuje službenicima koji ga rješavaju. Dodaje i kako na taj način Grad Bjelovar šalje snažnu poruku gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima da se smanjuje nepotrebna administracija i birokracija te da Grad postaje otvoreniji za javnost.

“Možemo reći da će se u Bjelovaru doista izgubiti papir. Printeri i papiri izlaze iz Gradske uprave, a skeneri i digitalni potpisi ulaze. Ne možemo stvarati dinamično gospodarstvo 21.stoljeća s birokratskim modelom iz prošloga stoljeća”, tvrdi gradonačelnik.      

Komentirajte prvi

New Report

Close