Građani prvi put mogu ulagati i biti vlasnici vjetroelektrane

Autor: Saša Paparella , 05. lipanj 2018. u 21:59
Ukupno ulaganje 21,7 mil. eura/Miranda Čikotić/PIXSELL

Zadruga ZEF otkupljuje VE Kog u Blatu na Cetini.

Zadruga za etično financiranje (ZEF) potpisala je u utorak ugovor o kupnji Vjetroelektrane Kom-Orjak-Greda (VE KOG) u Blatu na Cetini od tvrtke ECOwind.o.o. 

ZEF će ulozima svojih članova postati 100-postotni vlasnik, a zadrugari će povrat ulaganja ostvarivati prodajom električne energije.

Na taj način prvi put u Hrvatskoj građani, sadašnji i budući članovi ZEF-a, mogu investirati u vlasništvo nad vjetroelektranom. VE KOG ima potpisan dugoročni ugovor o otkupu s Hrvatskim operatorom tržišta energije (HROTE), prema sustavu zajamčene godišnje indeksirane cijene otkupljene električne energije, za razdoblje od 14 godina od trenutka puštanja u puni pogon vjetroelektrane.

Minimalan je pojedinačni ulog 2500 kuna, maksimalan 7,5 milijuna kuna, a povrat na ulaganje očekuje se u rasponu od 5,5 do 6,5 posto. Ukupna je investicija teška 21,74 milijuna eura.

"Projekti koje ZEF planira u budućnosti doprinijet će razvoju obnovljivih izvora energije i energetskoj neovisnosti RH", istaknuo je Goran Jeras, upravitelj ZEF-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close